Rekonstrukcija regionalne ceste u Ljubuškom biti će dovršena u travnju

Vrijednost investicije se procjenjuje na 6 300 000 KM od čega je Javno poduzeće autoceste FBIH izdvojilo 6 000 000 KM a općina Ljubuški i Županijska direkcija za ceste 300 000 KM.

Riječ je o rekonstrukciji dionica ukupne dužine 10 km, od čega je 2 km dionice(R424) Novo groblje- Teskera već dovršeno, a radovi na dionici Teskera- Zvirići (R 423) dugoj 8 km su u tijeku. Pored rekonstrukcije same ceste biti će odrađeno nekoliko značajnih zahvata kao što su odvodnja, kompletna signalizacija, nogostup dužine 6 km, sedam autobusnih stajališta, treća skretna traka u Poslovnu zonu Zvirići, rekonstrukcija raskrižja na Teskeri te gradnja kružnog toka na ulazu u Ljubuški.

Konkretno kada je riječ o izgradnji već spomenutog nogostupa, sigurnost mještana biti će na višoj razini obzirom da će kroz to područje biti uvelike povećan promet. Važno se osvrnuti i na izgradnju odvodnje zagađene oborinske vode, koje je do sada na pojedinim mjestima utjecala u kanal iz kojeg se mještani snadbijevaju vodom za zalijevanje a koja se ponegdje koristila i u samim kućanstvima. Ovaj problem će se u sklopu rekonstrukcije također riješiti na način da će biti izgrađeni upojni bunari čime će se pored navedene problematike riješiti i sveprisutne velike lokve koje su nerijetko pravile štetu samim mještanima.

Svakako je važno istaknuti i gradnju opskrbnog vodovoda koji će se realizirati u sklopu ovog projekta a biti će namijenjen za potrebe autocesta, graničnog prijelaza, ali i poslovne zone Zvirići te ljubuških sela Hardomilje, Zvirići i Bijača. Vrijednost ovog projekta iznosi 1 100 000 KM.

Svim navedenim zahvatima uvelike će se povećati kvaliteta odvijanja prometa što će se najviše odraziti na činjenici da će svi putnici sa autoputa novom cestom uz ugodnu vožnju doći do grada.

Kako doznajemo od izvođača radova, planirani dovršetak radova predviđen je za travanj 2013.

hum.ba