Prvu svetu pričest primilo 180 malih Ljubušaka

pričest, prva sveta pričest, vjera, religija
...iz Ljubuškog, s Gračina, Crvenoga Grma, Prologa, Donjih i Gornjih Radišića. Na svečan i dostojanstven način prvopričesnici su se zajedno sa svojim vjeroučiteljima pripremali za ovaj, za njih najvažniji dan djetinjstva.

Propovijed fra Sesara

U svojoj propovijedi župnik fra. Mladen Sesar kazao je kako je mnogo dana u životu kada imamo razna slavlja, ali je svakako jedan od ljepših dana onaj dan slavlja prve svete pričesti. “Ovo je zasigurno najznačajniji dan jer stupate pred oltar da bi primili pričest, Isusa Krista u bijeloj hostiji. Na ovaj ste se dan pripremali u školi i dolazili ste u crkvu, i upravo kroz tu pripremu osjećate da je to nešto posebno i važno u vašem životu”, kazao je fra Sesar, te je ispričao priču kako je vjeroučiteljica pripremala prvopričesnike za slavlje prve svete pričesti. Između ostaloga, poučavala je djecu da je Isus prisutan u svetoj misi i euharistiji, u bijeloj hostiji. Tada je jedan od prvopričesnika upitao časnu sestru, kako je Isus prisutan kad ga on ne vidi. Ona mu je odgovorila, istina je da mi ne vidimo Isusa svojim tjelesnim očima, ali ima toliko stvari koje isto tako ne vidimo, ali one postoje i jako su bitne za naš život. Primjerice, mi ne vidimo naš razum i naš um, ali ipak znamo da oni postoje. Ne vidimo inteligenciju, ali znamo da je imamo. Ne vidimo ni dušu ni srce, ali ono postoji.

Čestitke i darovi

“Napravila je još jednu usporedbu. Mi ne vidimo struju, ali ipak znamo da ona postoji jer bez nje nam ne bi bilo lijepo. Kada nje nestane onda u našim kućama nastane mrak, aparati prestanu raditi. Mnoge stvari ne vidimo, ali znamo i osjećamo da oni postoje i da su nam potrebni, tako i uskrsloga Gospodina ne vidimo našim očima, ali vidimo da se ondje gdje je Isus ljudi mijenjaju, postaju bolji, ljube se, praštaju i čine dobro”, istaknuo je fra Sesar. Na kraju svoje propovijedi još je jednom čestitao svim prvo pričesnicima na ovom svečanom, njihovom danu. Djeca su također mnogim recitacijama, molitvama, prinosom darova sudjelovala u služenju svete mise.        

Zorica Volarević