FOTO  Predstavljeno idejno rješenje obnove tvrđave hercega Stjepana

idejno rješenje

... tvrđave hercega Stjepana, piše Večernji list BiH.

Arheološka istraživanja

Javna rasprava upriličena je u povodu izrade idejne projektne dokumentacije i u cilju upoznavanja stanovnika općine Ljubuški s planom budućih aktivnosti na arheološkim istraživanjima i obnovi tvrđave. U raspravi su sudjelovali arhitekti Ferhad Mulabegović i Nedžad Mulaomerović iz Urbing studija za projektiranje i konzulting iz Sarajeva te arheolog Mirko Rašić iz tvrtke JP Parkovi Ljubuški.

Arhitekt Ferhad Mulabegović je govorio o širim aspektima idejnog rješenja temeljitog stručnog arheološkog istraživanja i obnove kultnog ljubuškoga i hercegovačkog srednjovjekovnog zdanja, koje desetljećima pa i stoljećima vapi za uređenjem i zaštitom od propadnja, uslijed atmosferskih utjecaja i posljedica zemljotresa, a prije svega zbog nebrige mjerodavnih ustanova.

Izlaganje je popraćeno crtežima, skicama i fotografijama, a Mulabegović je istaknuo da je prije glavnog projekta konzervatorskih radova potrebno obaviti raščišćavanje, iskopavanje i arheološko istraživanje ispod golemih količina kamenih blokova i drugog materijala koji se urušio.

U raspravi je postavljeno i pitanje jesu li bili pogrešni i nestručno izvedeni radovi na obnovi prije osam godina, i utvrđeno je da jesu jer se koristio cement što je u suprotnosti s materijalima i načinom srednjovjekovne gradnje, kad je glavni vezivni materijal bio kreč.

Nema pseudoobnove

- Nema nikakve pseudoobnove niti bilo kakvog izmišljanja bilo čega pa ni pozivanja na neke slične objekte da bismo iz nekog razloga nešto drugo napravili. O revitalizaciji, o nekom oživljavanju, o nekim sadržajima, nije vrijeme sada govoriti, ovo je jedan veliki posao - zaključio je Mulabegović.

Istaknuto je da bi cjelokupni projekt obnove i zaštite herceg Stjepanove tvrđave mogao stajati oko 2,500.000 KM, a osim domaćih izvora financiranja, ići će se i na natječaje Europske unije.