FOTO/VIDEO  Pogledajte dramatičnu snimku gašenje požara iznad Ljubuškog

kanader
...vatrogasnim postrojbama osnovne uvjete kako bi se suprotstavili ovoj prirodnoj nepogodi koja je sve više izraženija na našim područjima tijekom velikim ljetnih vrućina, piše Sirokibrijeg.info

Unatoč velikom broju vatrogasaca i mještana gdje su sudjelovali vatrogasci iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja, nije bilo lako zaustaviti ovu vatrenu stihiju koja je "gutala" sve pred sobom i dovela u opasnost ljude i imovinu.

Brojni vatrogasci i dobrovoljci davali su sve od sebe kako bi spasili što se spasiti da, ali to nije bilo dovoljno jer teren je bio dosta nepristupačan, a oprema kojom raspolažu nije bila dovoljna suprostaviti se.

Nakon što su lokalni političari uvidjeli da neće to ići tek tako sa gašenjem. Uslijedili su pozivi prema Hrvatskoj i molbe da pošalju koji kanader u ispomoć. Povlače se "veze", uskoro dolaze dva kanadera i u deset navrata izbacuju vodene "bombe" i znatno zaustavljanju širenja požarne linije od neka dva kilometra, a dok "pješadija" sa zemlje napokon zaustavlja vatrenu stihiju.

Teško je našim predstavnicima vlasti pojasniti situaciju u kojoj se nalaze naša vatrogasna društva sve dok glancaju svoja nova skupocjena vozila, a dok ti isti vatrogasci im spašavaju njihovu Općinu, Grad, Državu sa vozilima koja su duplo starija od većine političara koji više razmišljaju na koji će "dernek" sutra sa svojim "strojem" gdje će uživati u svim blagodatima kulinarskih specijaliteta sa brojnih pašnjaka i iz naših šuma koje još nisu izgorile.

Video koji donosi Sirokibrijeg.info, autorskoj je djelo Mladena Šiljega iz Ljubuškog, koji je proveo kao dobrovoljac dva dana sa svojim prijateljima na požarištu u Gornjim Radišićima gdje je osim pomaganja u gašenju požara zabilježio kako je to doista na terenu izgledalo.