FOTO  Održan I. Festival kreativaca Živi i stvara u Ljubuškom

Ljubuški
...nešto novo po čemu i oni i ovaj kraj postaju prepoznatljivi. Stoga je sinoć u Ljubuškom organiziran I. festival kreativnosti koji je u hotelu Bigeste predstavo kreativce pod jednim zajedničkim nazivnikom „Živi i stvara u Ljubuškom". Festival kreativaca koji se po prvi put održava u Ljubuškom promiče spoj kreativnosti i umjetnosti. Cilj i ideja je predstaviti kreacije koje stvaraju živeći i radeći ovdje, a koji su odavno postali poznati prelazeći zemljopisne i prostorne granice svijeta u kojem živimo.
Kreativni i urbani događaj u Ljubuškom vodila je Bjanka Medić, a svojim dolaskom su uveličali i podržali profesor odnosa s javnošću i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka dr. sc. Božo Skoko, zajedno sa suprugom, mag. nov. Martinom Pandžić Skoko, dugogodišnjom uspješnom direktoricom sajma Fashion.hr Industrija, a trenutno profesoricom na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment.
Moda, komunikacija i kreativnost je dugogodišnje područje istraživanja Martine Pandžić Skoko koja je kreativnim dušama poručila: „Drago mi je što djelujete i što vas vidim u ovako velikom broju. Ono što želim reći je to da vam čestitam od srca što ste se okupili, budite i dalje kreativni, hrabri i, naravno, tražite pomoć onih koji mogu pomoći u realizaciji vaših projekata."
Prema riječima dr.sc. Bože Skoke, Ljubuški je nadaleko poznat sa svojim prirodnim ljepotama, sa svojim kulturno povijesnom baštinom te danas živi svoju kreativnost, svoju inovativnost i nudi nešto novo i time postaje pravi kreativni brand.

„Ljubuški privlači i drago mi je da ima što ponuditi i da itekako ima razloga za privući ovdje ljude i one iznimnih zahtjeva, a ne samo uživati u ljepotama ovog kraja, nego i onih koji žele osjetiti ljubuške proizvode i kreativce. Kad govorimo o brendiranju, obično kažemo da je to promocija onoga što jesmo, promocija našega identiteta, stvaranje dojma o nama. Mislim da je Ljubuški sada na pravom putu da radi dobre stvari i da priča o tome, zapravo ovo što vidimo ovdje je pravi ljubuški brand i jako sam ponosan što imamo vrhunske brandove kojima se ne možemo postidjeti na bilo kojem sajmu. Mislim da svi mi Ljubušaci možemo biti ponosni na ovaj iskorak i nadam se da ćemo svi zajedno podržati ovaj jedan kreativni događaj. Vjerujte mi da zajednički možemo stvoriti kreativni Ljubuški od kojega će svi imati koristi. Zato iskrene čestitke od srca i samo tako nastavite", poručio je Skoko.
Interesi kreativaca koju su se predstavili na festivalu su raznoliki, a cilj im je jedinstven, ponuditi tržištu vrijednosti u koje su utkali svoje znanje i umijeće dajući novom proizvodu osobni pečat i samim time i dodanu vrijednost. Njihove teme i materijali kreću se zaista u širokom rasponu, a osnova im je priroda; od cvijeta iz vrta, zrake sunca, prirodne tkanine i kože do zalaska sunca, pokreta, osmijeha i zvuka.

Na festivalu su sudjelovali Beemara, Božana Matić, Foto klub Fokus Ljubuški- Perica Biško, Glazbena škola Ljubuški, HELENAS. BIH, Josipa i Zlatko Medić, Klub kulture "Libuša", LOLA.tees, PEEK A BLOOM i Tamara Herceg.
Generalni pokrovitelji festivala bili su Općina Ljubuški i Ministarstvo financija Županije Zapadnohercegovačke.