FOTO  Nove domaća rasa goluba - Hercegovački prugasti okretač

golubar, golubovi, Hercegovina
Na tlu Hercegovine se polako uzdiže i dobija na epitetu jedna nova rasa golubova. Hercegovački prugasti okretač (roler), a pokretač uzgoja ove nove vrste je Rade Lavrić iz Ljubuškog.

Mi smo u nekoliko navrata u protekloj godini spominjali ovu rasu i izradu radnog standarda za istu. Veliki trud i rad sa uzgajivačima na formiranju radnog standarda ove pasmine su djelo našeg sadašnjeg predsjednika Đure Mitrakovića, koji je nastojao afirmirati uzgajivače da se pokažu s ovom rasom na izložbama, kako bi se iste mogla proširiti i dobiti finaliziran standard.

Svoj trud gospodin Mitraković je nastavio i ove godine, jednom prelijepom posjetom Hercegovini i njenim uzgajivačima.

U vremenu od 23.-24. srpnja, u pratnji predsjednice Sudskog odbora gospođe Joke Hasić, predsjednik Saveza Đuro Mitraković je bio u posjeti Čapljini i Ljubuškom, a posebno uzgajivačima Hercegovačkog prugastog rolera.

Sa svojom posjetom krenuli su iz Čapljine, gdje su ugošćeni u jednom prelijepom, drugarsko ambijentu uz jedan domaćinski ručak, nakon čega su se uputili u Ljubuški, gdje ih je dočekao tamošnji predsjednik lokalne Udruge Columba Ljubuški, Hrvoje Mucić, s kojim su krenuli u obilazak nove rase.

Tako su stigli i do osnivača i pokretača nove rase Rade Lavrića, s kojim su išli u obilazak ove nove domaće rase goluba, a gdin Lavrić im je pojasnio nastanak iste u više različitih boja. Po završetku obilaska nove rase, dvije Udruge, iz Čapljine i Ljubuškog su nam pripremili zajedničko druženje, koje je imalo idilu jedne velike obitelji na okupu, a domaćin je bio gdin. Slavko Pavlović.

Obišli smo i mnoge uzgajivače u Čapljini, da bi smo u popodnevnim satima završili svoju posjetu i krenuli put kući.

Ovim putem se zahvaljujemo na gostoprimstvu našim domaćinima i uzgajivačima u Ljubuškom i Čapljini i nadamo se našem brzom ponovnom susretu.

ljubuski.net