Ministar obrazovanja razriješio dužnosti ravnatelje škola u Ljubuškom

bomba, Ljubuški, škola, ravnatelj škole, Ljubuški, škola, Vrgorac, djeca, Ljubuški
Naime, Ministarstvo obrazovanja zaprimilo je više prijava roditelja i djece o propustima u radu Gimnazije Ljubuški prilikom prikupljanja sredstava od učenika zbog naknade štete pričinjene na objektu i inventaru Gimnazije.  

Prema naredbi Ministarstva obrazovanja, naknada štete naplaćuje se od počinitelja štete odmah nakon nastanka štete, a ne na kraju školske godine od svih učenika. Međutim, ravnatelj Grbavac je na kraju školske godine izvršio procjenu pričinjene štete i utvrđeni novčani iznos prikupio od svih učenika i isti uplatio na školsku riznicu čime je izravno prekršio navedenu naredbu, stoji u priopćenju iz spomenutog ministarstva.
 
Nakon toga Ministarstvo obrazovanja je u više navrata upozorilo Grbavaca da ne prikuplja naknadu za štetu na navedeni način, ali se Grbavac o upozorenja oglušio.

U Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića utvrđeno je da je prilikom prikupljanja i korištenja sredstava od polaganja izvanrednih ispita te izdavanja duplikata diploma došlo do kršenja važećih zakonskih odredbi Zakona o riznici u Federaciji BiH jer su određena financijska sredstva koja su trebala biti uplaćena na račun te riznice uplaćena u školsku blagajnu.

"Ministarstvo obrazovanja neće dopustiti samovolju i nezakonito djelovanje u školama koje, kao odgojne i obrazovne ustanove, oblikuju mlade ljude te tako utječu na njihov razvoj i poimanje svijeta oko sebe", stoji u priopćenju iz tog ministarstva te se dodaje da  škole i njihovi djelatnici moraju biti primjer pravilnog djelovanja.

(Fena)