Maslinik Vinka Mlinarevića proglašen najboljim

Na dnevnom redu se našlo izvješće za proteklo razdoblje, te financijsko izvješće, a izvršen je i izbor najboljeg maslinika u protekloj godini i plan rada za ovu godinu. Najboljim maslinikom proglašen je onaj u vlasništvu Vinka Mlinarevića iz Tihaljine.

“Njegov maslinik je ručni mukotrpni rad. Maslinik je u kamenu, zemlja je dovožena ručno i zaista je dao dosta truda u taj projekt i nagrada, plaketa je zaslužena, kazao je predsjednik udruge Maslina Branko Rogić. Nagradu za najveći maslinik odnio je Dragan Mikulić dok treća nagrada je otišla Nevenku Pimorcu koji ima oko 150 stabala maslina. U izvješću za prošlu godinu navedeni su nastupi na sajmu u Stocu, što je bilo po prvi put, gdje je se nastupilo s dva ulja Jure Miličevića. “Kao što to rade sve županije u Hrvatskoj, mi smo u planu održati radionicu o rezidbi maslina. Jer potrebno je ljudima objasniti kako se reže mlada, a kako stara maslina. Plan je ovu radionicu održati u travnju ove godine”, kazao je Rogić, dodajući kako u planu imaju i nastup na danima mladom maslinovog ulja koji se održava u mjesecu studenom u Vodnjanu. Rogić kaže kako su još uvijek nedovoljno jaki za veće nastupe, ali im svaka prezentacija dobro dođe, kako za predstavljanje, tako i za stjecanje novih poznanstava i iskustava.  

Oblica najpogodnija

“Sorta masline koja je pogodna za ovo podneblje”, ističe Rogić, “je ‘oblica’, jer podnosi niske temperature i malo lošija tla. “Oblica” ima jednu manu, a to je da je njoj potreban oprašivač za razliku od drugih maslina. “U južnim selima ljubuškog područja, posebice u Vašarovićima, u posljednjih nekoliko godina vidimo loše rezultate, gdje je nekoliko maslinika propalo. Uzrok tomu je velika vlažnost tla, što određene vrste maslina ne podnosi i niske temperature, koje se spuštaju i do 13 stupnjeva ispod nule”, naglasio je Rogić. Dodao je kako se u dogledno vrijeme zbog povećane zainteresiranosti za maslinarstvom očekuje i otvaranje uljare koja će biti u vlasništvu Dragana Mikulića.

Z. Volarevi/ljportal