VIDEO  Martina Mlinarević Sopta: Moji Ljubušaci su me učinili iznimno ponosnom

U jednoj od emisija Martina je ugostila i ljubuške gimnazijalce koji su zajedno s gimnazijom „Meša Selimović" iz Tuzle razgovarali o svim gorućim problemima s kojima se suočavaju kao mladi ljudi, kao narodi i stanovnici ove zemlje. Emisiju možete pratiti preko kabelskih i satelit operatera. Evo što je  Martina o ideji i realizaciji ovog projekta rekla za ljportal.

Recite nam nešto o emisiji koju pripremate?

Emisija „Dvije škole pod jednim krovom“ je moj autorski projekat, kreirana u suradnji sa Face TV, nastala iz višegodišnje ideje koja me okupira, a to je činjenica da svi naši problemi u ovoj zemlji proizilaze iz elementarnog nepoznavanja onog drugog i drugačijeg, a taj strah i ignorancija su apsolutna brana svakom dijalogu. Zatvorenost koju živimo iznjedrila je gomile problema koji se ogledaju u potpunoj nesnošljivosti i nerazumijevanju potreba onog „drugog“. Ova emisija stoga donosi nešto što je dosad u medijskom svijetu Bosne i Hercegovine bilo nezamislivo. Po prvi će put otvoreno i bez ikakvih ustručavanja, o problemima s kojima se suočavaju govoriti mladi iz dvaju počesto dijametralno suprotnih sredina. Uvijek će to biti dvije različite škole u raspravama na različite teme. Otvorit će se mnoga bolna pitanja, mnoga će mjesta i gradovi konačno izići iz višegodišnje medijske izolacije, njihovi mladi progovoriti će jezikom i načinom razmišljanja koji se možda neće svidjeti većinskom mainstreamu koji vlada u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine, ali smatram da jedino tako možemo graditi zdraviju sutrašnjicu. Da se dopusti svima da iskažu svoj stav, da taj stav sučelimo s onim sasvim suprotnim, da nauče respektirati različitosti između sebe, uvažavati drugačije poglede na zemlju i situaciju u njoj, te da zajedno pokušaju pronaći što bolja riješenja za svoju budućnost.

 Ugostili ste i gimnazijalce iz Ljubuškog?

Da, gimnazijalci iz Ljubuškog bili su moji gosti, a nakon završetka njenog snimanja bilo mi je uistinu žao što nisu bili odmah u prvoj. Jer zaista, potpuno lišena lokalpatriotizma koji mi je inače jako svojstven, moram reći da su bili sjajni. Mnogi će baš kroz ovu emisiju moći pratiti te nijanse u razlikama naših mjesta, gradova, svjetonazora, odgoja i obrazovanja. Jer recimo, imat ćete priliku vidjeti klince sa Širokog Brijega i njihov stav koji je više okrenut prema Hrvatskoj, što je također bilo jako zanimljivo, pogotovo ako znamo da su u raspravi sudjelovali sa djecom iz Sarajeva, gdje je bilo fascinantno pratiti s jedne strane tu odnarođenost od ove zemlje, a s druge strane fetišiziranje idealne zemlje bez nekih realnih doticaja s njezinim gorućim problemima. No, moji Ljubušaci su me učinili iznimno ponosnom, jer su pokazali kako se može predstaviti sve one probleme koji u BIH tište i pojedinca i kolektiv, a opet ostati privržen ovom podneblju, svom kraju i zemlji kojoj pripadaš. Može to nekome zvučati bahato, ali to je onaj ljubuški duh koji nas pomalo odvaja od drugih u Hercegovini, to je ono bogatstvo koje ti pruži odgoj u multikulturalnoj sredini, da možeš spoznati i respektirati drugog, a da nikad ne odstupiš od sebe. Drago mi je da su pokazali  jednu jedinstvenu širinu, kako obrazovnu, tako onu ljudsku, zastupali su gorljivo svaki svoj stav i naš grad može biti sretan da ima takvu djecu. Treba im samo dati mogućnost da rastu i razvijaju se, da daju svoj doprinos ljubuškom kraju, da konačno dođu na red pametni i sposobni, a ne poglupi, ali podobni.

Izvor: ljportal