Ljubuški: Rad školskih kuhinja još uvijek je neizvjestan

Gotovo svih poratnih godina su radile, učenici su mogli u školskom prostoru kupiti nešto za doručak ili užinu, međutim, svima mjerodavnima i zainteresiranima u školama, u općinskoj vlasti i roditeljima je bilo jasno da su nezakonite i da rade nelegalno: škole nemaju račune, ne vodi se postupak javne nabave, sanitarni uvjeti su upitni, nisu propisani sadržaji koji se prodaju, kao ni cijene i u koje svrhe se koristi ostvareni prihod od prodaje.

O tome se nekoliko puta raspravljalo i na Općinskom vijeću Ljubuškog ali konkretan odgovor nije dobiven. No, ljubuški općinski vijećnici su proljetos na sjednici Općinskog viječa u travnju odlučili da će prekinuti s dosadašnjom praksom i poručili upravama škola da školske kuhinje u školskoj 2013./2014. godini neće moći raditi na dosadašnji način i da će se uvesti red. Samo nekoliko dana prije početka nastave red ipak nije uspostavljen.

- Na sjednici školskog odbora 22. kolovoza razmatrali smo to pitanje i zaključili da kuhinja u našoj školi nastavi s radom. Te odluke ćemo se držati, međutim, u isto vrijeme uputit ćemo dopis općinskom načelniku i predsjedniku Općinskog vijeća, upoznati ih s tom odlukom i čekati njihov odgovor.

Od njih, odnosno od općinske vlasti nismo dobili ništa napismeno na temelju čega bismo kuhinje mogli zatvoriti, nisu dolazile nikakve inspekcije, ne možemo ništa raditi na svoju ruku. Naša škola nema ni ograđeno dvorište, ako bi se kuhinja zatvorila praktički 600 učenika bi prelazilo jako prometnu cestu i išli kupovati u obližnju pekarnicu i trgovinu mješovite robe, a mi taj rizik ne smijemo preuzeti na sebe - kaže Brigita Vasilj, ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić na Humcu.

Ivan Kaleb | Večernji list