Ljubuški: Pronađena još dva tijela od 66 ubijenih hercegovačkih fratara

franjevci, pobijeni, franjevci, fratri, pobijeni, Vrgorac, eskhumacija, pobijeni, pobijeni fratri, Ljubuški, Zločin, franjevci, stradanje, film, Hercegovina
... u Drugom svjetskom ratu i poraću te će njihova imena uskoro biti objavljena, a oni dostojanstveno pokopani, izvijestio je na večerašnjoj tribini u Splitu povjesničar dr. Tomislav Đonlić.

On je to rekao sudjelujući na tribini posvećenoj fra Miljenku Stojiću (1960.), svećeniku Hercegovačke franjevačke provincije, piscu i novinaru koji se kao vicepostulator bavi prikupljanjem dokaza o komunističkim zločinima nad hercegovačkim franjevcima.

Podsjetio je da su do sada od 66 ubijenih franjevaca, pronađeni posmrtni ostaci i utvrđen identitet njih trideset i jednog. Dr. Đonlić je istaknuo kako se prema partizanskim dokumentima iz arhiva može tvrditi da se radi "o planiranim i programiranim obračunom s 'narodnim neprijateljima' s posebnim težištem na likvidaciju katoličkih svećenika".

Fra Miljenko Stojić, koji je i član novoutemeljene Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, a koja će se sustavno baviti istraživanjem komunističkih zločina, rekao je da će se najprije u svakoj biskupiji u Hrvatskoj i BiH, a zatim i u svakoj župi, imenovati poseban povjerenik zadužen za prikupljanje svjedočenja o zločinima koje je počinio komunistički režim.

Član uredničkog vijeća portala HRsvijet Ivan Zlopaša je govoreći o novinarskom angažmanu fra Miljenka Stojića istaknuo da on redovito ističe zločinačku narav triju ideologija: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma te upozorava na postojanje "središta moći", odnosno na djelovanje "različitih tajnih društava " u čijim se planovima Katolička crkva "tretira, blago kazano, kao jedan od ključnih neistomišljenika".

Zlopaša je, uz ostalo, rekao da je fra Miljenko najzaslužniji za utemeljenje Radio postaje Mir u Međugorju.

Govoreći o spisateljskom radu fra Miljenka Stojića, mostarski književnik Krešimir Šego je naglasio kako je on autor 27 knjiga što ih je napisao u zadnjih dvadesetak godina.

"Jedno od najupečatljivijih djela fra Miljenka Stojića je zbirka pripovijetki 'Ne dirajte bijelog labuda' u kojima se bavi ljudskim sudbinama poslije Drugoga svjetskog rata, odnosno životom emigranata koji su za komuniste bili neprijatelji, te Domovinskim ratom", kazao je Šego.

Organizator večerašnje tribine, održane u Nadbiskupijskom sjemeništu, je splitska udruga "Benedikt".

Hina