Ljubuški: Prijeti da će se zapaliti u svom stanu

Ljubuški, Starački dom Tomislavgrad, Ljubuški, spaljivanje, odgojni dom, zemljište, Ljubuški, cijena, Ljubuški, komunalno, istraga, Ljubuški, škola, nastavnica
Naime, nakon adaptacije bivšeg odgojnog doma općina Ljubuški trebala bi dobiti novi dom za stare i nemoćne osobe. Iako je zgrada doma u potpunosti devastirana, te su započeti i unutarnji radovi rušenja, saznali smo da dom ima svoje stanovnike.

Nitko nije imao sluha

Peteročlana obitelj Glavaš živi u sklopu zgrade bivšeg doma, odnosno u stanu domara posljednjih trideset godina. Branko Glavaš sa svojom obitelji, ženom Marijanom te trima sinovima, iščekuje rasplet neizvjesne životne situacije. Ujedno je i razočaran što se čekao početak radova kako bi ga netko posjetio i obavijestio ga o svemu.
"Ja sam ovdje od samog početka rada Zavoda za odgoj ženske djece i mladeži tada zaposlen republičkim natječajem na sasvim legalan način kao domar. Svi su inače tada zapošljavani djelatnici došli na svoja radna mjesta na transparentan i legalan način nadgledani pod posebnim "povećalom", mogao bih reći. Ovdje se radilo s maloljetnim štićenicima te smo nadgledani na takav način. Ipak mogu reći da je bilo i onih koji su uspjeli te su svoje položaje zloupotrebljavali na druge načine. Kad je počeo rat štićenike su premjestili po drugim ustanovama, dok je par njih i dalje ostalo živjeti tu. Rat je donio što je donio. U tadašnji odgojni dom za vrijeme trajanja rata izmjenjivalo se više vojnih postrojbi, ali moja žena Marijana i ja, te tri sina, uvijek smo ostajali tu na službi svima. Prošli smo sve nedaće od krađa pa sve do prijetnji po život da se iselimo iz doma, što me nikad nije pokolebalo, ipak sam ostajao tu", kazao je Glavaš ističući kako je više puta ukazivao općinskim vlastima na devastaciju i krađe u objektu kako bi se zaštitila imovina, međutim nitko posljednjih petnaest godina nije imao sluha za to.

Iščekivanje ishoda

"Po pitanju stanarskog prava ovaj stan u kojem živim je registriran još u bivšoj Jugoslaviji kao republički stan koji sam dobio na korištenje po dobivanju radnog mjesta. Dokumentacija o tome postoji i u Sarajevu kao i u Općinskom sudu u Ljubuškom. Što se tiče plaćanja i struje i vode, uredno ih plaćam sve ove godine. Ja očekujem povoljno rješenje, mogu ostati i ovdje ako mi dopuste, a mogu i u zamjenski stan, ali sa svojom obitelji neću na ulicu. U protivnom dopustit ću ženi i djeci izići iz stana a za sebe sam pripremio kanistar od 20 litara benzina te ću se zapaliti u ovom stanu. A sve ukoliko bude neko neljudsko rješenje, jer ja se nisam nasilno uselio u ovaj prostor", vidno uznemiren rekao je Branko Glavaš, dok mu se žena Marijana nada sretnom ishodu za svoju obitelj u kojoj nitko ne radi osim Branka.
"Ako ostanemo ovdje, možda mi i sinovima ponude posao. Svi su nezaposleni, mislimo da bi to bilo ljudski, ipak živimo tu trideset godina", kaže Marijana. Jučer su ih prvi put posjetili i budući ravnatelj novog doma Tihomir Zovak te članovi Nadzornog odbora.

"Zajedno sa svojom zamjenicom te članovima Nadzornog odbora bili smo u obilasku objekta te smo i pokupili izvjesne informacije i od Branka Glavaša. Taj ćemo dokument proslijediti ministarstvu, koje će donijeti i konačnu odluku. Sve zavisi od toga koju dokumentaciju posjeduje Glavaš tj. kakvo mu je uporište u zakonu što se tiče stambenog prava. Parlament Federacije je preuzeo sva prava i obveze nad ovim bivšim zavodom tako da ćemo vidjeti što će biti. A što se tiče mog osobnog mišljenja, želio bih da se to pitanje riješi na obostrano zadovoljstvo", kazao je budući ravnatelj doma Tihomir Zovak.

Ružica Puljić | Dnevni List