Ljubuški: Preko dvije tisuće ljudi na velikoj proslavi stote obljetnice župe Grljevići

grljevići, Ljubuški

Župa sv. Josipa Radnika Grljevići ove je nedjelje proslavila stota obljetnice osnutka. Ovaj jubilej obilježen je mnogim raznovrsnim događanjima, kako na župnoj, tako i na društvenoj i kulturnoj razini. Konačnom danu proslave prethodila je trodnevnica, a središnje misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, , biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski uz koncelebraciju 20-tak svećenika.

Kroz svoju homiliju spominjući se stogodišnjice župe biskup Perić se prisjetio svih četrnaest svećenika koji su djelovali kroz sto godina. A oni su: fra Karlo Grbavac, fra Filip Bebek, fra Ratimir Kordić, fra Jure Zlopaša, fra Tomo Zubac, fra Svetozar Petric, fra Zdravko Zovko, fra Vojislav Mikulić, fra Anđeo Herceg, don Pavao Filipović, don Bariša Čarapina, don Stjepan Ravlić, don Tomislav Majić i don Ante Čarapina. U ovom razdoblju oni su imali 2917 krštenika, a u istom periodu umrlo je 1664 vjernika iz župe, piše ljportal.

„Izražavam svoju iskrenu čestitku svima sudionicima, župljanima, počevši od župnika preko svih vjernika do ministranata. Čestitku u ovoj prigodu upućujem i pozivam da se duhovno obnovimo posebno u ovo vrijeme došašća kroz svetu ispovijed, zornice i sakrament svete pričesti o Božiću. Budimo otvoreni prema životi koji nam Bog daje, budimo otvoreni prema duhovnom životu koji Bog od nas očekuje, i neka bude sretno svima koji su došli, a posebno onima koji nisu mogli doći jer su vezani za svoje postelje, neka njima Gospodin udjeli snagu za život“ kazao je biskup Perić te također uputio zahvalu roditeljima i cijeloj župi koja je znala pratiti, moliti i odgajati duhovna zvanja svećenička i redovnička, a toga ima tamo gdje se rađa i gdje se Boga moli.

Njihovi su pradjedovi dočekali osnutak ove župe, a oni njezini nasljednici slave njezinu stotu obljetnicu.

„Najljepša riječ koja uvijek izazove osmjeh na licu drugog čovjeka je hvala.“, kazao je župnik don Ante i na kraju mise izrekao par riječi hvale, najprije Presvetom Trojstvu, Bogu, Ocu, Sinu i Duhu Svetom jer je on svima darovao da budu sudionici ovog slavlja te svim koji su pridonijeli ovoj proslavi.

Čestitku punu poštovanja župniku i vjernicima iz Borajne, Grljevića i Lipna na visokom jubileju, obljetnice postojanja i vjerovanja uputio je bivši župnik don Tomislav Majić kazavši da je u ovoj župi kršćanski život uvijek bujao i cvjetao zahvaljujući vjernim i dobrim pastirima te izrazito dobrom i pobožnom puku koji je osnova svega dobra.

Zahvala je upućena i dužnosnicima iz političke, redarstvene, civilne, kulturne i privredne djelatnosti. Svi su oni na razini Zapadnohercegovačke županije te na razini Grada Ljubuškog, Općine Grude i Mjesnih zajednica u župu sudjelovali i u materijalnom polju uvijek puno pomagali.

Misi su, uz okupljene župljane i njihove prijatelje, prisustvovali i ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić te mnogi drugi uglednici iz javnog, gospodarskog i političkog života.

U zajedništvu i veselom raspoloženju slavlje se nastavilo u šatoru ispred crkve uz zajednički ručak za sve prisutne te kulturno glazbeni program gdje se u ime svećenika okupljenima obratio i generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinsko-mrkanjske biskupije don Željko Majić.