Ljubuški: Požar u Duhanskoj stanici namjerno podmetnut ili je riječ o nemaru pojedinca?

...najjasnije, a po gradu kruže priče da je netko namjerno podmetnuo vatru u ovom napuštenom zdanju.

"Jutros svi pričaju o tome, evo, baš nam je govorila jedna žena da gori Duhanska stanica, da ju vatrogasci gase i da je to netko zapalio", rekla nam je jučer jedna od radnica iz Ljubuškog, a zbog požara su na noge bili dignuti svi ljubuški vatrogasci.

Gorjelo skladište

Gorjelo je jedno od skladišta u prizemlju najveće zgrade u stanici, a zbog straha da se buktinja ne rasplamsa i proširi na čitav kompleks, vatrogasci su je okružili i zalijevali šmrkovima. Za nekoliko sati, vatrogasci predvođeni zapovjednikom Vatrogasne postrojbe Ljubuški Ivicom Šimićem uspjeli su staviti vatru pod nadzor te su već u prijepodnevnim satima krenuli s raščišćavanjem zgarišta.

"Mislim da smo ovo i preprofesionalno odradili, rekao je Šimić, dodajući da ga ne zanimaju priče prema kojima su vatrogasci namjerno pustili da jedan dio zgrade izgori. On objašnjava da su svi istrčali na teren te da su imali velikih problema s gašenjem. "Nismo smjeli niti ući unutra jer je preopasno, ljudski život je važniji od bilo kakve štete", dodao je on, objasnivši kako je gorjelo skladište koje je uglavnom drvene konstrukcije i da je postojala opasnost od urušavanja. Na kraju je zaustavljeno širenje vatre prema susjednom skladištu, a Šimić ističe da je to bio veliki uspjeh.

"Vjetar je okrenuo vatru prema susjednom skladištu i mi smo se prebacili da gasimo to skladište, da spasimo taj dio, a obustavili smo rad na ovom prvom skladištu. To je sad ispalo kao žrtvovano", prepričao je on. Kazao je da su vatrogasci možda mogli učiniti i više da su barem mogli odmah ući u zgradu, dok je požar još bio u početnoj fazi. Kada su došli pred stanicu, imali su problem jer nisu mogli odmah ući, jer su na vratima postavljeni katanci i debeli lanci, koje su jedva skinuli. Dok su tražili čime skinuti te lance, požar se razbuktao. Na pitanje o uzrocima požara, on je odgovorio da je najvjerojatnije u pitanju ljudski faktor.

"Ne možemo reći da su visoke temperature uzrok jer su ovih dana bile kiše i zahlađenja, u ovakvim požarima obično u 90 posto slučajeva nije razlog visoka temperatura, vjerojatno je ljudski faktor, ali nije na nama vatrogascima da to komentiramo, to će policija utvrđivati i rješavati", kazao je Šimić, dodavši da je Duhanska stanica već duže vrijeme općinski problem.

Svačija, a ničija

Ona zjapi prazna u središtu grada, predstavlja rizik, nitko ju ne čuva, zaštitari ju ne obilaze, zatvorena je katancima i zaključana, nitko ne zna tko drži ključeve, svi je svojataju, cijelu noć po gradu lutaju nepoznate osobe koje najvjerojatnije tu i prespavaju, Dok neki tako otvoreno sumnjaju da su požar možda izazvali narkomani koji se okupljaju u tim napuštenim prostorima, drugi pričaju kako je gorio samo dio kompleksa koji je u vlasništvu jednog privatnika, pa su aktualne i priče da je požar namjerno podmetnut zbog naplate novca od osiguranja. Međutim, sve su to su zasad tek gradske priče, jer službenih informacija nema. Također, zbog neriješenih imovinskih odnosa teško je uopće utvrditi kome pripada koji dio stanice. Naime, Duhanska stanica je pod upravom Agencije za privatizaciju, a neki njezini dijelovi su privatizirani i pokupovani, piše Dnevni list.