Ljubuški: Povećan broj oboljelih od gripe i prehlade

gripa
...bolesti uobičajene za ovo doba godine nisu zaobišle ni građane Ljubuškog, piše Dnevni list.

Lakša klinička slika

Prema riječima nadležnih iz Doma zdravlja Ljubuški, od Nove godine povećan je broj pacijenata koji su zatražili liječničku pomoć. Istaknuto je kako sezona gripe još nije na vrhuncu, a pojačana aktivnost virusa očekuje se u veljači.

"Epidemiološka služba Doma zdravlja Ljubuški najveći broj prijavljenih slučajeva bilježi iz Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske djece, što je i očekivano. Međutim, povećan je broj oboljelih i u Službi obiteljske medicine. Prošle godine, pak, zabilježen je raniji početak epidemije i veći broj oboljelih od težih oblika gripe, dok je u ovoj godini situacija ponešto drugačija. Gripa se, naime, prezentira nešto lakšom kliničkom slikom, s dosta respiratorne simptomatologije i potrebe za inhalacijskom terapijom", rečeno je iz Doma zdravlja Ljubuški.

U sezoni 2017./2018. do sada cijepljene 253 osobe. Ukupno 200 doza cjepiva, koje su potrošene, osigurano je od strane Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, a 53 pacijenta su cjepiva nabavili u ljekarnama.

Savjeti za prevenciju

Cjepiva, kako je priopćeno, više nema u nabavci, a iz Doma zdravlja Ljubuški uputili su savjet građanima kako gripu treba shvatiti ozbiljno te je, u slučaju prvih simptoma, potrebno pravovremeno reagirati i savjetovati se s liječnicima.

Ključ brzog oporavka je u dovoljnom unosu tekućine i hranjivih tvari u organizam, a osobito je važno paziti na higijenu te izbjegavati kontakte s drugim oboljelim osobama. Preporučuju se topla i kuhana hrana, tjestenina, topla variva od povrća, kuhano i svježe povrće te voće. Fizički napor, također, treba svesti na najmanju mjeru