FOTO  Ljubuški pokazao kako nije zaboravio Petra Barbarića

Ljubuški, Petar Barbarić
...Divan mladić Petar Barbarić" autorice Ane Bubalo čije su vedre ilustracije nacrtale učenice Nika Barać, Lucija Barbarić, Anđela Biško, Anica Čolak, Anđela Čuvalo, Iva Zadro i Milla Zadro.

U vijećnici nisu mogli svi sjesti pa su stojeći pratili izlaganja predstavljanja projekta Spasa od zaborava Petra Barbarića koji su pokrenuli u Osnovnoj školi Tina Ujevića Vitina. Predstavljači su bili Martina Herceg, psihologinja vitinjske škole zatim don Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travnik i autorica teksta Ana Bubalo, vjeroučiteljica Osnovne škole Tina Ujevića. Na samom početku u ime domaćina sve prisutne je pozdravila ravnateljica Kornelija Biško.

Program je vodila defektologina škole Ana Rozić, a svojim recitacijama i glazbenim nastupom večer su uljepšale ilustratorice Nika Barać, Lucija Barbarić, Anđela Biško, Anica Čolak, Anđela Čuvalo, Iva Zadro i Milla Zadro.

Večer je bila posvećena jednom divnom mladiću Petru Barbariću i na kulturnom druženju je na raznolik i zanimljiv način predstavljen projekt „Spas od zaborava Petra Barbarića" o kojem je govorila psihologinja Martina Herceg.

„Imam čast da napravim mali uvod u sve što smo do sada radili na projektu Spas od zaborava Petra Barbarića. Ideja potječe od drage kolegice i naše vjeroučiteljice Ane, ali uz pomoć svih ruka naše škole danas smo tu gdje jesmo i možemo ovu ilustriranu biografiju držati u rukama" rekla je psihologinja Herceg te kazala nešto više o radu na projektu: „Budući da se najbolje uči iskustvom i doživljajem, nije nam preostalo ništa drugo nego posjetiti i Katolički školski centar u Travniku, drugo važno mjesto Petrova života. Tamo smo od srdačnih ljudi saznali sve najvažnije sto smo trebali te pri povratku krenuli s radom. Uz mnogo odricanja jer je trebalo ispuniti i svakodnevne školske obaveze te su naše učenice uspješno završile svoj dio posla. Bravo za njih".

Uspostavljena je divna suradnja s Katoličkim školskim centrom Petar Barbarić u Travniku ponajviše zahvaljujući ravnatelju don Željku Mariću koji se obratio i kazao nešto više o samoj suradnji škola i slikovnici.

„Petar Barbarić svojim životom puno je rekao o svom rodnom kraju. Ponosan sam što večeras Ljubuški govore o Petru. To je najvažnija poveznica i uspjeh ovog djela. Drago mi je da smo ostvarili suradnju. Hvala ovoj djeci, što su razumjeli poruku Petrova života i pretočili je u ove slike. Prošle godine je izišao molitvenik o Petru, ali ja bih rekao da je ovo jedan dječji molitvenik i zato drage cure neka vam je na čast i budite svjesni važnosti ovog djela kojeg ne bi bilo da mi nismo otvorili svoja srca, zato veliko hvala načelniku Nevenku što ima osjećaja potrebe povezati se i te je sa svojim suradnicima i gospodarstvenicima puno puta bio u Travniku. Zahvalio bih ravnateljici škole, zatim svim djelatnicima škole jer će ovaj mali molitvenik proslaviti vašu školu. Hvala i fra Robertu koji nas je prihvatio očinski. Zahvalio bih što ste nam odlučili pomoći jer gore život u Travniku nije baš jednostavan. Živimo zahvaljujući duhovnom svjedočanstvu i materijalnim zavjetima Petru Barbariću. Drago mi je da je vaš načelnik pokrenuo inicijativu obnove kripte, već ste puno pomogli i zahvalan sam svima onima koji su odlučili da prihod od prodaje ovih molitvenika ide za uređenje centra i uskoro ćemo krenuti s radovima. Hvala vam, što ste nam darivali jedan lijepi primjer vjere i svjedočanstva", rekao je don Željko u svom obraćanju.

Poslije njega, obratila se Ana Bubalo, autorica ilustrirane biografije „Divan mladić Petar Barbarić", vjeroučiteljica Osnovne škole Tina Ujevića Vitina i glavna urednica Ljubuškog portala.

„Iskreno, prva moja zamisao je bila da to bude neka mala kratka dječja slikovnica s par rečenica o životu Petra Barbarića, ali kad sam počela sastavljati tekst, novinar kao novinar kad počne pisat ne zna stati pa nastane malo duži tekst koji smo ipak uspjeli uklopit da ne prekrije cijelu sliku i tako je nastala ova ilustrirana biografija čitajući koju će djeca, a i odrasli puno naučiti o Petru. Izdajemo ju povodom 120 godina od njegove smrti da oni koji ju budu čitali slijede njegovo geslo "Najbrži put u nebo je vršiti svoje dužnosti" te tako vršeći svoje dužnosti u školi i obitelji budu dobri i marljivi poput ovog Časnog Sluge Božjega za kojega je blaženi Alojzije Stepinac rekao „Divan mladić". Na početku slikovnice sam rekla da Ljubuški ima nešto posebno, a to su njegovi ljudi, s tim se i dalje slažem. Kroz ovaj projekt sam se u to i uvjerila jer koga sam god tražila pomoć svi su pomagali, zato hvala svim mojim kolegama i kolegicama iz škole, hvala ravnateljici Korneliji Biško koja je bila velika podrška te svima drugima koji su na bilo koji način pomogli. Ali, nakon uspostavljene suradnje s Katoličkim školskim centrom samo ću reci da i Travnik ima divne ljude i nije ni čudo što ga je Petar tako zavolio. Zato hvala don Željku Mariću koje jako lijepo govorio, hvala i direktorici Osnovne škole Magdaleni Ljubas. Uz sve ove zahvale za kraj ostavljam najvažniju da zahvalim Općini Ljubuški našem nakladniku i načelniku Nevenku Barbariću" rekla je vjeroučiteljica Ana Bubalo.

Prikupljeni iznos od prodaje donirat će se kao pomoć za obnovu podrumskih prostorija kripte Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić" u Travniku. Cijena ilustrirane biografije je 5 KM.