Ljubuški: Ne počne li obnova cesta slijede nove blokade

autocesta
...objavili priču o neispunjenim obvezama koje je preuzeo češki konzorcij OHL koji je dobio posao izgradnje ove dionice autoceste, brzo je postignut dogovor s prosvjednicima. Sada je izgradnja autoceste nastavljena,

a stanovnici ovoga dijela Hercegovine su, ipak, i dalje skeptični kada je u pitanju ispunjenje obveza izvođača radova na autocesti.

Uništene prometnice

- Uništili su nam sve lokalne ceste svojim teškim strojevima, a sada nam samo ponavljaju kako će doći ‘s tjedna'. Iako su se u razgovore o ovome problemu umiješale lokalne vlasti, a navodno su potpisani i aneksi sporazuma prema kojem je sanaciju trebalo izvršiti do polovine listopada, mi nismo previše optimistični o ovome pitanju, govore nam stanovnici Studenaca koji su pokrenuli zadnje prosvjede. Ipak, svi oni će imati dovoljno strpljenja da se uvjere u ozbiljnost novih obećanja koje su dobili i zbog kojih su prekinuli započete prosvjede. Ako se ništa ne dogodi u nekom razumnom roku, može se očekivati da će izgradnja koridora Vc u Hercegovini ponovno biti blokirana. - Mislimo da je dovoljno nekih petnaestak dana da se uvjerimo u ozbiljnost namjera češke tvrtke i njihovih kooperanata. Ako se ništa ne dogodi, ponovno blokiramo sve prilaze gradilištu. Za razliku od prošlog puta, nova blokada će trajati sve dok se ne počne s ispunjenjem obećanja na terenu. Nećemo odustati i nećemo dopustiti da nas netko laže - poručili su prosvjednici iz mjesta ljubuške općine koji osjećaju velike posljedice zbog izgradnje autoceste u ovom dijelu BiH.

Hitna sanacija

- Mi ne želimo ništa osim toga da se popravi šteta koju su nam učinili. Oni koji su uništili sve lokalne ceste svojim teškim kamionima i strojevima, sada valjda trebaju popraviti to. Da se radi o bilo kojoj uređenoj zemlji, izvođač bi već bio sankcioniran za ovakvo ponašanje. Čak i da ne ispuni svoj dio ugovora sumnjamo da će ih itko kazniti. Zato ćemo mi reagirati i nećemo dopustiti da odu iz ovih krajeva sve dok ne poprave štetu koju su nam nanijeli, zaključili su naši sugovornici. Oni su još jednom ponovili kako za ovo stanje ne krive radnike koji obavljaju svoje poslove na izgradnji koridora Vc, nego tvrtke koje su dobile posao, a koje ne žele ispuniti preuzete obveze koje stoje u potpisanim dokumentima. U svakom slučaju, do Božića bi moglo doći do nove blokade izgradnje koridora Vc u Hercegovini.

Marko Karačić | vecernji.ba