Ljubuški: Miniraj bankomat, uzmi novce i bježi!

Ljubuški, bankomat, minirani bankomat
Policijska uprava Ljubuški je jučer u 4 sata zaprimila prijavu da je miniran bankomat u vlasništvu UniCredit banke instaliran u sklopu poslovnice pošte. Odmah su na mjesto događaja upućene policijske ophodnje. Izvršena je pretraga terena, ali se do jučer u poslijepodnevnim satima nije uspjelo ući u trag počiniteljima.
- Nepoznati počinitelj, ili više njih, počinio je tešku krađu na bankomatu UniCredit Bank u Vitini tako što je, na za sada neutvrđeni način, izazvao eksploziju na bankomatu i otuđio za sada neutvrđenu svotu novca, nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru, objavljeno je iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Zbog obavljanja očevida privremeno je bio obustavljen promet magistralnom cestom M-6 kroz Vitinu, a policijski službenici preusmjeravali su promet na alternativne prometne pravce.

Za sada je nepoznato koliko je novca bilo u bankomatu, pretpostavka je tek da se nije radilo o maloj količini. Dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije Borislav Čuljak potvrdio je kako na istrazi zajedno rade pripadnici MUP-a ZHŽ-a i Federalne uprave policije uz nadzor Tužiteljstva.
bankomat-ljubuski

- Uprava banke u čijem je vlasništvu bankomat izvršit će provjere o kojoj se količini ukradenog novca radilo. Za sada znamo da je bankomat raznesen eksplozivnom napravom, a nakon provedenih vještačenja trebali bi znati o kakvoj se vrsti eksploziva radilo, rekao nam je tužitelj Čuljak. U sklopu daljnje istrage pregledat će se i video nadzor s okolnih objekata na području Vitine, kao i video nadzor kojim je pokriven Ljubuški.

Na koji su način razbojnici raznijeli bankomat, trebalo bi biti utvrđeno tijekom istrage. Jesu li koristili plastični eksploziv, na što su jučer sumnjali mještani, ili su se koristili plinskom metodom koja je već isprobana u susjednoj Hrvatskoj, zasad se može samo nagađati.

Naime, u Hrvatskoj je proteklih godina zabilježeno nekoliko pljački bankomata takozvanom plinskom metodom, a lopovi u takvim slučajevima obično probuše otvor te u bankomat ubrizgaju plin s acetilenom i kisikom, a potom sa sigurne udaljenosti aktiviraju eksploziju kablom pomoću elektroničkog impulsa.

Nakon ranijih dizanja u zrak i pljački bankomata po Hrvatskoj, istražitelji su na mjestima zločina znali pronalaziti boce s plinom te crijeva za dovod plina, no je li išta takvo jučer pronađeno u Vitini, nismo mogli doznati.

Ovo je drugi slučaj aktiviranja eksploziva na bankomate na području Zapadnohercegovačke županije. Prošle godine u siječnju mjesecu nepoznate osobe su aktiviranjem eksploziva raznijeli takozvani drive-in bankomat u naselju Trn, kod Širokog Brijega. Razbojnici su iz uništenog bankomata pokupili sav novac i potom pobjegli. Istražitelji su tijekom istrage utvrdili na koji način i kojom vrstom eksploziva je počinjeno kazneno djelo, ali počinitelji nisu otkriveni do danas.

Dnevni list