Ljubuški: Još nitko nije odgovarao za godine nezakonitog rada školskih kantina

Učenike u njoj dočekali su novouređeni i opremljeni kabineti u kojima će u novoj školskoj godini imati priliku pohađati nastavu iz kemije, fizike, informatike i tehničke kulture.

Riječ je o, kako nam je kazao ravnatelj škole Davorin Medić, suvremeno opremljenim kabinetima, u čemu su pomogli mnogi, a dobrim dijelom se uključio i Ljubušak Valentino Grbavac, rodom iz Graba koji studira u Minneapolisu, a koji je sponzorirao 10.000 dolara.

Neregularan rad

Pored svih lijepih stvari koje obilježavaju ovu školu, koju njen ravnatelj naziva najelitnijom u cijeloj državi, postoje i one stvari o kojima bi bilo ljepše ne razgovarati. Naime, početak nove školske godine u ovoj školi donio je i privremeno zatvaranje školske kantine koja, prema nekima, ne radi po pravilima, odnosno njeno poslovanje je nezakonito. Ravnatelj škole Davorin Medić nije htio mnogo toga reći na temu zatvaranja školske kantine, jer kaže da to nije njegov posao, odnosno nigdje ne piše da on kao ravnatelj treba organizirati prehranu učenika u školi.
"Da ja to trebam odraditi, školska kuhinja bi bila najbolja na svijetu, vjerujte mi. Tko me god poznaje, zna da bi to bilo tako, jer ja želim dobro ovoj školi", komentirao je kratko Medić. Na pitanje tko će odgovarati za godine nezakonitog rada kantine, Medić nije htio dati komentar. Podsjetimo, još od 2008. vijećnici Kluba HSP-a upozoravaju na neregularan rad kantina u osnovnim školama, jer po njihovom mišljenju tada, ali i danas, nije u redu da rade, a nisu ni u sustavu PDV-a ni fiskalizacije.

Tko će odgovarati?

Pero Majić, vijećnik HSP-a BiH u Općinskom vijeću Ljubuški, kaže kako je Općinsko vijeće donijelo odluku da se kantina zatvori dok se ne nađe najbolji ponuđač s najbolje ponuđenim uvjetima, koji će raditi u skladu sa zakonom i koji će učenicima ponuditi samo zdravu prehranu. Na ponovljeni upit tko bi trebao odgovarati za godine nezakonitog rada školskih kantina, Majić kaže kako za to postoje nadležne institucije koje bi se trebale pozabaviti tim pitanjem. Iz Ministarstva obrazovanja ZHŽ-a jučer o ovom slučaju nismo mogli dobiti komentar.

Zorica Volarević | Dnevni list