FOTO  Ljubuški dobio gardu, uskoro idejno riješenje kule hercega Stjepana

garda

... Hercega Stjepana Kosače koja je godinama bdjela nad Ljubuškim, na trenutak je posjetitelje završne prezentacije prekograničnog projekta "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek" vratila u doba iz kojeg Ljubuški vuče svoj naziv.

Dvogodišnji projekt prekogranične suradnje BiH i Crne Gore priveden je kraju jučerašnjom završnom prezentacijom upriličenom u Ljubuškom. Realizirala ga je Javna ustanova Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije - HERAG, Turistička zajednica ZHŽ-a (TZ ZHŽ-a), Općina Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja" s BiH strane i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) iz Podgorice s crnogorske strane. Projekt je rezultirao kreiranjem novog turističkog proizvoda - "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek", kojim se potiče društveno-ekonomski razvoj prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura, s tim da je za BiH bilo predviđeno 269.791,40 eura, od čega je EU financirala 83,15%, a preostalih 16,85% financirali su HERAG i partneri.

Naglasak projekta je na razvoju ruralnog turizma kao budućnosti ovog dijela regije. Uz počasnu gardu, u sklopu projekta u Ljubuškom je asfaltirana cesta prema tvrđavi hercega Stjepana Kosače, postavljena je turistička signalizacija na području ZHŽ-a i HNŽ-a te su brojna kućanstva iz Crne Gore i BiH koja se bave ruralnim turizmom uvezana, kako bi u idućem razdoblju zajedno širili svoju ponudu, a time privlačili i veći broj turista.

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić istaknuo je kako tvrđava herceg Stjepana Kosače za ovu općinu, ali cijelu Hercegovinu ima ogromno povijesno značenje i turistički potencijal. Mirko Rašić, stručnjak na projektu, najavio je određene radove na izradi dokumentacije za ovaj povijesni spomenik, koji bi u idućem razdoblju trebali staviti u punu funkciju. Zvonko Saveljić, u ime Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore (MORT) kazao je kako ovaj projekt ima veliku ulogu u sprječavanju iseljavanja stanovništva iz ruralnih krajeva.

Podsjetio je na činjenicu kako sve veći broj turista u svijetu traži upravo ruralni turizam te da je tu velika prilika i kućanstvima koja se nalaze u tim područjima, kao i općinama, za razvoj. Svetlana Vujičić iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma CSTI istaknula je kako je projekt doprinio zanimljivom i integralnom predstavljanju tradicionalnih vrijednosti i kulturno-povijesnih atrakcija s područja ZHŽ-a i Crne Gore, kao i uspješnom povezivanju pružatelja usluga i posjetitelja ove regije.

"Kroz ponudu četiriju tematskih staza koje smo pravili u okviru projekta i bogate kulturno-povijesne spomenike u kombinaciji s raznovrsnom ponudom domaćih usluga u okviru kućanstava koje njeguju tradicionalne vrijednosti, kreirana je jedinstvena turistička ponuda zanimljiva prosječnom zaljubljeniku u povijest, putniku namjerniku ili turistu koji s posebnim zanimanjem želi otkriti slojeve i značenje povijesti destinacije koju posjećuje. Između ostaloga, uspostavljanjem ove tematske rute namijenjene turistima koji traže autentični doživljaj i ambijent želi se potaknuti društveno ekonomski razvoj prekogranične oblasti između BiH i Crne Gore", kaže Vujičić.

Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije ZHŽ-a HERAG naglasio je kako su svi sudionici projekta postali prijatelji te da mu je pomalo žao što je projekt priveden kraju. "Ipak, veseli me što su sve aktivnosti uspješno privedene kraju. Trudili smo se da kroz projekt bude dosta konkretnih stvari.

Tako je realizirano dosta infrastrukturnih radova, izradili smo promotivne brošure, film koji predstavlja turističke i ine potencijale nekadašnje Hercegove zemlje, povezali smo brojne osobe koje se bave turizmom, a Ljubuški je dobio počasnu gardu", naglasio je Jelčić, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu te izrazio nadu da će sličnih prekograničnih projekata biti još. Na koncu je upriličena projekcija promotivnog filma "Humska zemlja - tema srednji vijek".