Ljubuški: Biskup Ratko Perić podijelio sakrament svete krizme za 185 mladih

Ljubuški, krizma, Humac
Biskup Ratko Perić podijelio je sakrament svete krizme mladim vjernicima među kojima je ove godine bilo 90 djevojčica i 95 dječaka - ukupno 185.

Krizmanici i njihovi kumovi i kume, svečano obučeni i uređeni, poredali su se na crkvenom i samostanskom dvorištu te u procesiji, na kraju koje je išao biskup, ušli u crkvu.

- Oče biskupe, sretni smo što ste danas ovdje među nama, na vašem i našem Humcu, u našoj i vašoj župi. Molimo da nas blagoslovite. Polaganjem vaših ruku na naše glave i mazanjem svetom krizmom na našemu čelu, po vama i preko vas, dragi Bog u ovoj Godini milosrđa, neka izlije na svakog krizmanika darove svoga Svetoga Duha - pozdravili su mladi biskupa uz molbu da im podijeli svetu potvrdu i darove Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Riječi pozdrava i dobrodošlice biskupu, u svoje osobno ime, uime mladih kandidata za svetu krizmu, cijele humačke župe i franjevačke obitelji na Humcu uputio je humački župnik fra Ivan Boras.

- Rekli su mi moji suradnici, koji su vas ispitivali, da ste vrlo dobro znali, neki odlično, neki manje odlično, ali, u svakom slučaju, bolje nego u dosta drugih župa - pohvalio je biskup krizmanike i njihova vjeroučitelja fra Gorana Azinovića te zahvalio njima i njihovim roditeljima na uloženom trudu. Nakon toga uslijedilo je slavlje svete mise u kojoj je biskup u propovijedi posebice govorio o daru mudrosti. Navodio je primjere iz života u kojima krizmanici mogu prepoznati što je mudro razmišljanje i postupanje, a posebnu pozornost posvetio je životu i svećeničkom djelovanju sv. Leopolda Bogdana Mandića kojeg je, uz druge dobre osobine, krasila i mudrost.

Tijekom mise biskup je krizmanicima podijelio sakrament krizme i pritom je neke od njih priupitao za pojedinosti koje je izrekao o sv. Leopoldu Mandiću, želeći provjeriti koliko su pozorno slušali propovijed. Pokazalo se da su ga dobro slušali. Nakon duhovnog slavlja, nastavljeno je obiteljsko u ugodnom ozračju. U poslijepodnevnim satima biskup Perić je sakrament krizme podijelio u župi sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru.

Vecernji list