Ispred crkve postavljen i blagoslovljen kip Gospe

Gornji Proboj, Alojzije Stepinac, proglašen blaženim, fra Željko Grubišić, kamenoklesar Ivan Luburić Ković, župnik Vitine

Uz domaće vjernike G. Proboja kojih ima oko 40 kućanstava, misi je nazočio i jedan broj Probojana koji žive u inozemstvu te gosti i prijatelji iz drugih mjesta. Misno slavlje predslavio je župnik Vitine fra Željko Grubišić.

Na početku misnog obreda upriličen je lijep događaj kao kruna želje i nastojanja mještana da još više urede i produhove prostor oko crkvice i groblja. Župnik fra Željko Grubišić blagoslovio je kip Gospe međugorske, isti kao onaj pokraj oltara iza crkve u Međugorju. Postavljen je na posebno uređenom prostoru sa sjeverne strane crkve, a darovali su ga Jure i Nevenka Čuvalo iz Toronta. Kupljen je u Međugorju i vrijednost mu je 1000 eura. Postolje na kojem je kip postavljen i prostor oko njega uređivao je kamenoklesar Ivan Luburić Ković iz Gornjih Radišića. Nije još posve završeno, no za tjedan-dva i završni radovi će biti okončani tako da će to biti privlačno i ugodno mjesto za molitvu i duhovni mir i opuštanje. Ne računajući cijenu kipa, vrijednost radova na uređenju prostora oko njega iznosit će oko 15.000 maraka. Za to su svoje priloge, po 1000 dolara, dali Probojani u iseljeništvu: Veselko i Silvija Čuvalo iz Chicaga, Marko i Marija Knezović iz Chicaga, Berislav i Marija Čuvalo iz Clevelanda, Tonće i Snježana Čuvalo iz Toronta, Mate i Neda Čuvalo iz Toronta i Ante i Ikica Čuvalo, povratnici iz Chicaga u Ljubuški. Kako nam je rekao Ante Čuvalo, da bi se sve završilo nedostaje još oko 4000 dolara, no vjeruje da će se i taj potrebni novac skupiti među plemenitim ljudima koji osjećaju za svoj kraj. Nakon mise upriličen je prigodni domjenak na otvorenom uz prijateljsko druženje.

Kardinal Alojzije Stepinac je proglašen blaženim 3. listopada i Probojani slave svoga zaštitnika prve nedjelje iza 3. listopada. Za prošlogodišnjeg slavlja iza oltara je postavljena velika slika njihova zaštitnika, a dar je iseljeničke obitelji iz Proboja.

vecernji.ba