Humac, središnje mjesto zavjeta, pokore i molitve vjernika u Hercegovini

Humac

Svetište sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom, bilo je središnje mjesto okupljanja, zavjeta, pokore i molitve vjernika u Hercegovini, u povodu slavljenja toga sveca svega svijeta, kako ga kršćanski vjernički puk doživljava i naziva, piše Večernji list izdanje za BiH.

Više tisuća vjernika prošlo je kroz svetište tijekom devetnice, a na sam blagdan na sedam svetih misa sudjelovalo je veliko vjerničko mnoštvo, hodočasnici koji su od ranih jutarnjih sati pristizali iz udaljenih mjesta, došavši na zavjet i moleći se za zagovor i pomoć u različitim životnim teškoćama i nevoljama.

Središnje misno slavlje predvodio mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, u zajedništvu s humačkim gvardijanom i župnikom fra Dariom Dodigom i fra Ljubom Kurtovićem, te s još nekoliko svećenika. Upriličen je ophod (procesija) s kipom sv. Ante, iz stare samostanske crkve preko crkvenog dvorišta do vanjskog oltara. Nazočne vjernike i oca biskupa Uzinića, pozdravio je gvardijan fra Dario.

- Ova godina za nas franjevce i ovaj puk ovdje na Humcu i ljubuškome kraju je posebna, jer slavimo ove godine 150 godina postojanja ovog našeg samostana humačkoga, kojeg su gradili naši predšasnici. Drugi je to po redu ovdje samostan, jer su prvi Turci srušili u Ljubuškom - samostan sv. Katarine, kaže gvardijan fra Dario Dodig, dodavši da je proslavljena još jedna obljetnica - 25 godina Frame s Humca.

Biskup Uzinić je svoju propovijed posvetio svecu čija svetkovina se slavi, i odmah na početku pripomenuo da sv. Antuna Padovanskog u rodnom Lisabonu zovu sv. Ante Lisabonski, u Padovi sv. Ante Padovanski, u Hercegovini na Humcu vjerojatno i Humački... Dodao je da u Dalmaciji ima jedna pjesma koja sv. Antu naziva Dalmatinskim, a u Albaniji ima veliko svetište sv. Antuna koje na današnji dan, kažu, posjeti milijun hodočasnika, što znači da ga posjeti više Albanaca negoli u Albaniji ima katolika.

- Na neki način i muslimani i pravoslavci u njemu prepoznaju svetog čovjeka, istaknuo je biskup mons. Mate Uzinić. Sveti Ante zaštitnik je širokobrijeških sela Ljubotići i Uzarići. U okviru tradicionalne trodnevnice u dvorištu ljubotićke crkve održana je i misa za ljubotićke branitelje, a na sam jučerašnji blagdan svetoga Ante misno slavlje predvodio je Ljubotićanin fra Valentin Vukoja, župnik u Veljacima. Nakon mise uočnice u Uzarićima održana je tradicionalna večer folklora "Vrati nam se, običaju stari", uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava.

Na sam blagdan svetoga Ante misno slavlje predvodio je don Stjepan Lončar, župnik u Brelima. U župi sv.Ante Padovanskog u Sutini-Rakitnmo, Posušje upriličena je proslava svetoga Ante, zaštitnika. Svečanu svetu misu sati predvodio je don Mile Vidić, župnik župe Jablanica. Posuški kraj je raseljen ali ovoga blagdana oživi u veselome ozračju i susretima.