Gripa u Ljubuškom poprima epidemijske razmjere

gripa, Ljubuški

Ovakvo stanje i ne čudi, s obzirom na to da se radi o dijelu godine koji je i inače obilježen brojnim respiratornim infekcijama, od obične prehlade, gripe do upale pluća.

I u Domu zdravlja Ljubuški itekako se osjeti povećana frekvencija pacijenata.

Prema podacima koje je Dnevni list dobio iz ove ustanove, sezona gripe krenula je nekoliko tjedana ranije. Osiguran je dovoljan broj cjepiva za sve one koji su tražili cijepljenje, a što je trebalo obaviti do kraja studenoga.

Već sada možemo reći kako gripa poprima epidemijske razmjere. Prije nekoliko dana, od 70 pacijenata koje smo samo u jednoj smjeni primili u Hitnoj službi, oko 90 % njih je imalo temperaturu i simptome gripe, a od oko 40 rendgenskih snimaka urađenih u jednom danu, polovica od njih je pokazala upalu pluća, kazali su za Dnevni list iz DZ Ljubuški.

Pacijenti s ovakvim oboljenjima većinom su osobe srednje životne dobi i djeca, dok je nešto manje onih starije životne dobi, koje su, pretežno, cijepljene.

Važno je napomenuti kako je velika djelotvornost cjepiva kod onih osoba koje su na vrijeme cijepljene, što znači da je kod onih koji su već oboljeli djelotvornost cjepiva u pravilu niža pa i nedjelotvorna. A kako bi se spriječila pojava gripe, nužno je izbjegavati gužve, provjetravati prostorije, piti dovoljno tekućine i odmarati, konzumirati laganu hranu bogatu voćem i povrćem..., savjeti su liječnika iz DZ Ljubuški, koji se posebno odnose na rizične skupine (starije osobe, djecu, trudnice).

Službeni podaci o gripi i broju oboljelih, kako je rečeno, bit će poznati krajem siječnja, a iz DZ Ljubuški su zbog velikih gužvi zamolili pacijente za strpljenje i razumijevanje.