FOTO  Studenčani na Smotri folklora Ličko-senjske županije

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Ličko-senjske županije i grada Otočca smotru su uspješno organizirali “Gacko pučko otvoreno učilište“ i KUD Otočac.

Na Smotri je nastupilo i HKUD „Studenčica“ iz Studenaca što je ujedno bio prvi nastup jednog KUD-a izvan granica Republike Hrvatske. Studenčani su u Otočac doputovali u petak poslije podne gdje su ih dočekali domaćini i smjestili po kućama.U petak navečer birala se najljepša nošnja iz Ličko-senjske županije u dvije kategorije, stariji i mlađi par, te izbor najljepše odjevene djevojke u narodnoj nošnji koja će predstavljati Županiju na manifestaciji „Brodsko kolo“ u Slavonskom Brodu.

Peteročlani stručni žiri na čelu s Josipom Forijanom, etnologom iz Zagreba, izabrao je najbolje u sve tri kategorije: najljepšu nošnju u kategoriji starijeg para imao je domaćin, KUD Otočac, u mlađem paru titulu je ponio par iz KUD-a „Kraljica Katarina“ iz Donjeg Lapca, dok je najljepše odjevena djevojka iz KUD-a „Lipa“ iz Sinca. Izbor je održan u prepunoj dvorani Pučkog učilišta u Otočcu, a za dobar ugođaj pobrinuli su se pjesmom i plesom članovi KUD-a „Željezničar“ iz Zagreba.

U subotu ujutro domaćini su za goste iz Studenaca organizirali izlet na izvore rijeke Gacke, a potom je priređen zajednički ručak koji je protekao u veselom raspoloženju. Ličani su se svojski potrudili da Studenčanima ovaj nastup ostane u dugom sjećanju, dobrodošlica se osjetila na svakom koraku, od članova KUD-a do gradonačelnika Otočca i župana Ličko-senjske županije.

Poslijepodne su župan Milan Jurković i gradonačelnik Mario Barković priredili prijem predstavnika svih društava i folklornih skupina i razmijenili darove. I na prijemu su posebno predstavljeni gosti iz BiH, a tom je prigodom „pao dogovor“ da će na „Ljubuško silo“ doći i KUD Otočac, te župan i gradonačelnik ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

Svečani mimohod krenuo je u 17 sati ispred škole, a završio na bini ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta.

Nakon nastupa svih devetnaest društava za posjetitelje je organiziran koncert tamburaškog sastava „Kočije“ iz Valpova, a zajednička večera organizirana je hotelu Branimir. Za neviđeni štimung pobrinuli su se članovi KUD-a „Branimir“ iz Benkovca koji su s neobičnim instrumentima (burila, kante od jupola, toljage, lik, poluosovine…) i izvanrednom pjesmom sve u hotelu digli nage, a pjesmom i igrom dobro su ih pratili raspjevani Studenčani i domaćini.



radioljubuški.ba