FOTO  Održana peta Lipanjska večer u Zagrebu

Ovo je peta Lipanjska večer u Zagrebu koju organizira udruga Lipnjaka - Lipanjska zajednica Zagreb. Večer je počela uobičajeno: sv. Misom za sve mrtve i žive Lipnjane, a misu je, uz nazočnost samostanskih fratara, predvodio fra Dražen Tomić gvardijan samostana u dubravi - inače rođen u Ljubuškom.

Nakon toga nastavilo se prema predviđenom programu (himna, pozdrav domaćina - Nikica Miletić, pozdrav voditelja programa i predsjednika zajednice Tomislava Ćorića te pozdravom s blagoslovom fra Dražena Tomića.

Večeri su između ostalih nazočili: zamjenik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića g. Stipe Zeba, g. Ante Beljo, osvjedočeni hrvatski državotvorni političar i dopredsjednik Zavičajne zajednice „Brotnjo", predsjednik i dopredsjednik Zavičajne zajednice „Ljubuški " u Zagrebu Dario Škegro i Ante Škegro koji su ujedno uputili pohvale za rad Zajednice i zaželjeli sreću, a još su tu bili i Nino Raspudić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Božo Skoko, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,

Pročitano je i pismo župnika don Tomislava Majića koji je zbog pastoralnih obveza izostao, ali se raduje našoj svečanosti zajedništva te nam je zaželio blagoslov i sreću.

Na ovoj manifestaciji predstavljena je knjiga prof. Emila Raspudića "Što je čvrknulo" te strip od Mirka Raspudića i galerija slika od Blaženke Raspudić svi iz Lipna.

Ovaj službeni dio ubrzo je zamijenio onaj veseliji dio programa. Vrhunac je nastupio dolaskom i nastupom na sceni folkloraša Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u Zagrebu i svojom koreografijom: hercegovačka narodna nošnja, linđo, trusa te ostala naša kola i igre. Ne samo što su se i sami dobro oznojili, nego su i Lipnjane prisilili da s njima zaigraju, zaplešu i zapjevaju.

Uz bogati domjenak Lipnjani iz Zagreba, s Lipnjanima iz drugih mjesta Hrvatske (Ludbreg, Osijek, Mikanovci, Rijeke, Zadra i dr. ), iz Njemačke, Austrije i Švicarske kao i sedamdeset Lipnjana iz samoga Lipna nastavili su se zabavljati sve do ponoći. Skupu je nazočilo oko 300 Lipnjana. U ime i zajedništva Lipnjani iz Lipna donijeli su svoj prinos u naturi: tradicionalna meza, vino...

Skup je protekao u punom redu, uz druženje, priču, podsjećanje na Lipno i dane u njemu. Također se zagangalo, zapjevao bećarac i zaigralo kolo. Sutradan su zagrebački Lipnjani organizirano ispratili rodbinu i goste iz Lipna.

Ovaj lipanjski zbor odraz je svijesti zajedništva Lipnjana, ma gdje bili i ma što radili, potvrda je povezanosti sa zavičajem te će i zbog toga ovaj Božić biti ispunjeniji i sretniji. Valja spomenuti da lipnjani svake godine ljeti u rodnom selu naprave nešto slično.

Od prikupljenih sredstava pokriveni su troškovi večeri, a dio sredstava bit će ovih dana podijeljena lipanjskim bolesnicima i potrebitima pomoći.

Lipanjska zajednica Zagreb zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju ove fešte.

Zahvala načelniku Ljubuškog gosp. Nevenku Barbariću koji je nam pomogao u mnogim stvarima osigurao prevoz autobusom i dr. Općini Ljubuški, Kudovima iz ljubuškog, Udruga- STAP LJUBUŠKI, Vinariji Lipno, Matecomerc, EuroVip, što su osigurali mnogobrojnu tombolu i medijskom pokrovitelju Radio Ljubuškom.

Marijan Miličević/ljportal