FOTO  Ljubušaci na najvećem vrhu Crne Gore

ljubušaci, hrvatsko planinarsko društvo ljubuški , planinarenje

Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote planete Zemlje i uživati u prekrasnim gorskim vidicima, a osvajanje što više vrhova je san svakog strastvenog planinara. Upravo tim povodom skupina zaljubljenika u planinarenje iz Ljubuškog uputila se u Crnu Goru na Prokletije kako bih svladali najveći vrh Zlu Kolatu. Naziv Prokletije upućuje na surovost i težak život čovjeka, a u prijevodu znači proklete ili zabranjene planine.

Prema riječima Perice Biške, člana Hrvatskog planinarskog društva Ljubuški četiri su vikenda pratili prognozu za Triglav. Budući da ona nikako nije obećavala lijepo vrijeme, na kraju su se odlučili da idu na granicu Crne Gore i Albanije i tako se uspinju do novog službenog vrha Crne Gore. Zla Kolata koja se nalazi na 2534 metara nadmorske visine. Vrh je to koji je postao službeno najveći prije par godina kada su rađena nova laserska mjerenja. Do tada je to bio Bobotov Kuk s 2523 m/nm na koju su planinarili ovo ljeto.

"Treći put smo ovo ljeto u Crnoj Gori, prekrasna država za ljubitelje planina. U subotu smo krenuli iz Ljubuškog za Vusanje, malo Albansko selo koje se nalazi na Crnogorskoj strani u Parku prirode Prokletije. Put je dosta dug jer treba proći cijelu CG i dolazimo u 18 sati. Uzimamo sobu za spavanje iako je bio plan i kampirati. Nakon večere, krećemo na spavanje jer ustajemo u 4.30 sati, a polazak je planiran u 5h sati. Prvih sat vremena penjemo s čeonim lampama. Staza je fino markirana i prohodna. Sunce već lagano zrakama osvjetljava vrhove, kao i dolinu kroz koju prolazimo prema vrhu. Srećemo konje, krave i ovce po pašnjacima. Dio kroz gustu šumu ide pored potoka, prava planinska idila i ono što planinarenje čini tako lijepim. Poslije nekih tri sata hoda izlazimo iz šuma i pašnjake ostavljamo iza sebe. Dolazi kameni dio koji u početku nije toliko zahtjevan. Nakon pet sati dolazimo do Ledene pećine pod vrhom planine. Prirodni je to fenomen gdje vrlo hladan, bolje reći ledeni zrak puše iz same pećine i njene mračne dubine“, kaže Biško o svojim doživljajima planinarenja.

ljubušaci,hrvatsko planinarsko društvo ljubuški ,planinarenje

S Pericom Biškom su se na najveći vrh Crne Gore uputili Franjo Kovač, Domagoj Matijašević i Luka Gadže, a trebali im je nešto više od sedam sati te su malim djelom morali prijeći i na Albansku stranu.

"Zadnji dio je tražio nešto više opreza, jer se penje po dosta strmim padinama koje nisu osigurane. Unatoč silnom umoru, nagrada je na vrhu velika i pogled na vrhu je prekrasan, posebno prema Albanskoj strani i ostalim vrhovima Prokletija i njenom dominantnom vrhu Maja jezerce koji ćemo posjetit uskoro“, zaključuje planinar Biško otkrivajući tako svoju novu destinaciju koja se nalazi na 2694 metra nadmorske visine.

(ljportal.net)