FOTO  Brojni gosti na Ljubuškoj večeri u Zagrebu

Ljubuški
Ljubašaka u Zagrebu ima 2000 do 3000, a njih četiristotinjak tu je večer iskoristilo kako bi se prisjetilo rodnog kraja i srelo stare prijatelje i poznanike.

Žilavka i pršut

- Naša okupljanja su tradicionalna i uvijek su dobar način da pomognemo zavičaju - rekao nam je Dario Škegro, predsjednik Zavičajnog društva Ljubušaka u Zagrebu. Okupljanje Ljubušaka ima i humanitarni motiv, a ove godine se prikupljao novac za završetak obnove crkve svetog Ante na Humcu. - Prilikom obnove fasade crkve, ispod žbuke smo otkrili kameno pročelje. To pročelje napravili su sami župljani, tako što su prilikom odlaska na misu donosili kamen po kamen. Stoga ta fasada simbolizira, na jedan način, zajedništvo i solidarnost Ljubuškog - ispričao nam je humački gvardijan fra Miro Šego, koji svake godine bude na manifestaciji.

Osim uvaženih gostiju, program su uveličali i folklorni sastav Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, koji su s pljeskom popratili svi prisutni. Nekoliko generacija Ljubušaka tu je večer uživalo u vrhunskom hercegovačkom pršutu i siru, a sve se moglo zaliti dobrom kapljicom Žilavke iz Vinarije Ljubuški te domaćim rakijama.

Prijatelji Ljubuškog

- Za nas Ljubušake ovakva druženja izrazito su važna. Prilika je to da se susretnemo i popričamo, ali da upoznamo naše ljude u Hrvatskoj s projektima na kojima kontinuirano radimo - čulo se od načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića. Kao suorganizator i redoviti posjetitelj Ljubuške večeri, priznao je da su mnogo promišljali hoće li ove godine uopće organizirati okupljanje. - Pitali smo se treba li u ovakvim vremenima organizirati ovakve večeri. No, uvijek se pokaže kako je to izvrstan način pomoći potrebama Ljubuškog.

Da Ljubušaci imaju prijatelje u hrvatskom državnom vrhu, potvrdio je i posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. - Hrvatska i Bosna i Hercegovina neraskidivo su povezane - istaknuo je predsjednik Josipović izrazivši optimizam u hrvatsku politiku prema BiH.

- Ja sam vaš, i vi ste moji - pozdravio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić okupljene Ljubušake i njihove prijatelje. Kako je sam rekao, pozdravio ih je kao dijete hercegovačkog kraja i kao gradonačelnik. - Kao i vi, i ja upijam asfalt Zagreba. Stoga mi je vrlo drago kada dođem u zavičajne klubove i što vas svake godine vidim sve više. Kad smo zajedno sve je lakše - zahvalio je Bandić na pozivu.

Večeri je bio nazočan još jedan predsjednički kandidat koji je sudjelovao u posljednjim izborima Dragan Primorac - Nosit ću Ljubuški i Hercegovinu u srcu - rekao je Primorac.

Mnogobrojni prijatelji Ljubuškog našli su svoje mjesto u dvorani restorana Gastro Globus. Tako je među njima bio Mateo Beusan, nogometni sudac i poznato "Oko sokolovo" iz sportskog programa HRT-a. Ugodno druženje uz glazbu sastava Fest, koji je okupljene dobrim ritmom i poznatim domaćim pjesmama u kojima se spominju motivi kamena, vina, gange i masline natjerao na ples. Dobro raspoloženi Ljubušaci i njihovi prijatelji tako su do jutra nastavili zabavu.

Jelena Kovačević/Fotografije: Zvonimir Čuvalo