Dance Factory: Mala plesna skupina kreće u velike avanture

Lidija Ereš, Dance factory Ljubuški
Iako postoje više od godinu dana, ova škola je svojevrstan novitet na ovim područjima zbog načina rada i širine koju nude. Naime, njihov trener Dejan Brkić je jedan od najpriznatijih trenera na području cijele BiH i utemeljitelj plesnog saveza BH, te se stoga može reći da djecu educira vrlo kvalitetan kadar.

Iz razgovora sa Lidijom Ereš, osnivačicom i voditeljicom škole, doznali smo kako su najviše fokusirani na moderne plesove, a od početka rada se pojavljuju na svim natjecanjima te djeci daju priliku za napredak.

„Do sada smo sudjelovali na četiri velika natjecanja na kojima bude više od tisuću plesača iz više zemalja, a planiramo do kraja ove godine prijaviti se na još dva veća natjecanja. Prije Nove godine natjecali smo se na Open Winter 2013. u Banja Luci. Naša plesna škola se natjecala sa 48 članova iz Ljubuškog i Gruda. Pojavili smo se u 4 kategorije i to street show, hip hop, etno characterno i street show te smo osvojili dva prva, jedno drugo i jedno treće mjesto. Idemo dalje sa pripremama za MEDITERAN CUP natjecanje u Mostaru 8. ožujka na koje idemo sa pojačanom ekipom iz plesne škole, budući da naša plesna škola sada ima svoju podružnicu i u Posušju" kazala je Ereš.

Škola radi sa nekoliko skupina, odnosno uzrasta, sa najmanjima od 4 do 9 godina do onih starijih skupina od 10+ godina. S najmanjima se rade plesne radionice, odnosno sa njima se uče posebne koreografije prilagođene njihovoj dobi. Na plesnim radionicama, objašnjava Ereš, zadovoljava se i razvija djetetova prirodna potreba za kretanjem, dok se istodobno razvija motorika, koordinacija pokreta, spretnost, ravnoteža, preciznost, fleksibilnost te gipkost i snaga. Posebno se pažnja pridaje individualnom pristupu kako bi se u djetetu potaknula sloboda izražavanja kroz ples i pokret. „Moramo naglasiti da je s najmanjima zaista i najteže raditi jer oni zahtijevaju najviše pažnje i truda ali zaista djeca su ta koja nas najčešće najviše i obraduju, nasmiju i pružaju toliko ljubavi da se opet sav trud isplati"istaknula je Ereš.

Organiziranje vlastite manifestacije

Ono čime se škola DF također može pohvaliti je i organizacija Božićnog plesnog showa u Grudama, kroz koji je publika uživala u raznim koreografijama plesača, od najmanjih i najslađih sa street dance i ethno characternom koreografijom, do starijih skupina sa chearleading, hip hop, freestyle koreografijama.

„Nakon uspješnog prvog tromjesečja krećemo s novim avanturama i natjecanjima. Za kraj travnja planiramo vlastitu manifestaciju koju već dugo želimo uraditi u našem gradu kako bismo predstavili našu plesnu školu i divne plesače. Nakon toga, pripremamo se za finalni CUP BiH turnir u Kiseljaku koji se održava u lipnju i ekskurziju za naše plesače Istanbul-Grčka. Prošle godine smo putovali u predivni Pariz i zaista je bilo fantastično. Pozivamo sve koji se žele priključiti našim plesnim avanturama da nam se pridruže svake subote te da nas posjete na našem facebook profilu „Plesna škola Dance Factory" kako bi mogli pratiti sve naše novosti", istaknula je Ereš.

Dnevni list