Čudotvorne turske ribice u Ljubuškom liječe psorijazu

ljubuski ribice
edan od tih načina je tretman garra rufa ribicama, koji je nastao u Turskoj i, kako svjedoče oni koji su ga prakticirali, pokazao se dosta uspješnim.

Gojko Bošnjak iz naselja Pregrađa u Ljubuškom, koji i sam ima psorijazu, nabavio je čudotvorne ribice i pruža usluge ljudima koji imaju teškoća s psorijazom da dođu na terapiju i liječe se.

- Ribice su iz Turske, došle su preko Hrvatske, nabavio sam ih u Puli. Tretman traje 21 dan, pacijent mora dnevno provesti dva do tri sata (ovisno o težini bolesti) u vodi s ribicama, uronjen do vrata. Temperatura vode mora biti od 32 do 35 stupnjeva, to je najpovoljnija toplina za njihov metabolizam. S ovim sam počeo prije osam mjeseci, prvo sam isprobao na sebi i tako se obučavao, to je trajalo dva mjeseca za to vrijeme su se i ribice prilagodile, a onda sam počeo primati i druge pacijente. Dosad se liječilo šest osoba, svi su zadovoljni rezultatima u usporedbi sa stanjem kako je bilo. Za sebe mogu reći da sam izlječen sto posto, a imam psorijazu od 15-te godine i nema toga što nisam pokušavao i velike novce potrošio, ali nije bilo uspjeha - govori zadovoljno Gojko.

Tretman od 21 dan kod Gojka stoji 500 eura, što je vrlo povoljna cijena u usporedbi s cijenama u Hrvatskoj koje se kreću od 7000 do 10000 kuna, a po potrebi može pacijentu ponuditi i spavanje.

Ribice-doktori garra rufa nemaju zube i grickanje je ugodno. Grickaju ljuskice kože da bi došle do bjelančevina, a pritom luče anzim dithranol koji sprječava brzi razvoj kože i tako se suzbija psorijaza.

Prema dosadašnjim iskustvima na samom početku moguća su krvarenja zbog velike osjetljivosti kože, nakon tri-četiri dana prestaje svrbež, ali se može pojaviti lagana groznica i blago povišena temperatura, no to je znak da je organizam prihvatio tretman. Nakon pet-šest dana bolest se pogoršava, međutim, nakon sedam-osam dana zamjećuju se prvi pomaci, a na kraju tretmana koža postane glatka bez ljuskica i crvenila, nema svrbeža i peckanja.

Ukupno gledajući izlječenje je 80%. No, potrebno je pridržavati se određenih pravila: ne pušiti, ne piti alkohol i sokove i tako ne unositi puno šećera, najbolje je piti vodu i nezaslađen čaj i treba izbjegavati stres.

Psorijaza je, inače, kronična bolest kože, čiji su osnovni znaci pojava crvenila i ljuštenje. Najčešće zahvaće kožu lakta, koljena i vlasišta i javlja se najčešće kod osoba starih od 20 do 40 godina. Nije zarazna.

Ljekovito grickanje već nekoliko stoljeća

Ribice latinskog naziva garra rufa pripadaju porodici šarana, narastu od 9 do 12 cm, težina im je oko 8 grama, žive 4 do 6 godina. Staništa su joj u turskoj pokrajini Anatoliji, u termalnim slatkim riječnim vodama. Navodno iskustvo ljekovitog grickanja ribica-doktora u Anatoliji postoji već nekoliko stotina godina, a liječenje psorijaze iz Turske ne tako davno prenijelo se u Europu - u Njemačku, Austriju, Poljsku, Češku, Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

Ivan Kaleb/ljubuški.info