Ljeto na izmaku, a dionica autoceste na koridoru 5 c Kravice – Zvirovići na čekanju

auto cesta, Posavina, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, auto cesta, veresija, stanje na cestama, autocesta, konzorcij, autocesta, izgradnja, Bosna, autocesta, Hercegovina, autocesta, petlja, Mostar, autocesta, Ljubuški, autocesta, Koridor Vc, putovanje, Slavonija, BIH, more, koridor 5c, autocesta, zvirići, Bijača, vozačke dozvole, BIH, Njemačka, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, AMS BIH, autocesta, autocesta A1, autocesta 5c, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na prometnicama,
...na koridoru 5 c Kravice - Zvirovići, za 20 mjeseci o čemu je ‘Večernjak' pisao u srpnju 2012-te. S obzirom da su izvođači češki OHL ŽS i „Niskogradnja" Laktaši po našoj laičkoj procjeni presporo kako se to kaže „ulazili u posao",

posebice Česi, bili smo skeptični. Na žalost vrijeme nam je dalo za pravo. To je za posljedicu imalo nastavak gužvi na graničnom prijelazu Doljani i ovoga ljeta. Da je poddopnica Zvirovići - Kravice bila završena, kada je najavljeivano, te gužve bile bi manje. Ovako s magistrale M - 17 potraga za graničnim prijelazom Bijača, kroz čapljinsku i ljubušku općinu, predstavlja svojevrsnu avanturu. Još ako se koristi GPS, pa vas uređaj navede uskom razrovanom seoskom cestom preko Stubice i Zvirića, onda vam dođe milije koji sat čekati na Doljanima, nego putovati u nepoznato.

Sada 25 mjeseci poslije priloga u ‘Večernjaku' o početku radova, više i nismo tako skeptični, oko njihovog završetka u dogledno vrijeme. Umjesto ubave prodoline s pristavama zasađenim smokvama i lozom, čatrnja i suhozida, prostiru se dvije crne asfaltne trake, baš istim smjerom kuda su se protezale i kraške njivice, od kojih su ostali tek ostaci ostataka. Dvije mještanke očito svjesne da za koji mjesec neće moći ni blizu, zatišje koriste za šetnju budućom trasom koridora 5 c, radnici podižu konstrukcije za vertikalnu signalizaciju... Naizgled nema žurbe.
Međutim, iz Službe prostornog uređenja i graditeljstva općine Čapljina, doznajemo da se ubrzano radi na pripremama za rekonstrukciju regionalne prometnice Mostar - Čitluk - Čapljina, od Zvirovića do Trebižata, te polaganju vodovoda na istoj relaciji. Čim taj dio posla (vodovod), bude završen krenut će i bageri, a Bog je dao da su izbori blizu pa će se cijeli posao ubrzati. To bi bio novinarski zaključak nakon uvida u stanje na terenu.

Na obje trake budućeg koridora položen je završni sloj asfalta, preostali su još neki sitniji radovi i zaštitna ograda. Okončano je i asfaltiranje priključne ceste prema Međugorju, odnosno Čitluku, nedostaje samo spoj s uzanom prometnicom koja vapi za rekostrukcijom u oba smjera i prema Čitluku i prema Čapljini. Izvjesno je da se s takvom prihvatnom cestom poddionica Kravice - Zvirovići, dionice Bijače - Počitelj, ne može pustiti u promet. Spomenuta dionica regionalne ceste, u takvom stanju da je i trenutačni promet za nju preveliko opterećenje, a kamo li kad se na nju obruše tegljači i cisterne koji će stizati preko jednog od dva schengenska granična prijelaza u BiH - Bijače.

Valja reći da se žurnom raspletu koji izgleda slijedi, jer je očita nakana da se radovi maksimalno ubrzaju, žitelji Čapljine i Trebižate neće baš radovati, jer to podrazumijeva življi promet kroz grad i spomenuto naselje, ali u konačnici i korak prema prebacivanju ceste na lijevu obalu Neretve, kada će se izgradnjom mosta u Počitelju cijeli prostor rasteretiti, a budući promet premjestiti na magistralu M - 17 i autocestu.

Valja reći da je poddionica čiji su završetak iz JP „Autoceste" najavljivali najkasnije tijekom poprilično zahtjevna, pa tako od Zvirovića prema Kravici nižu se most Studenčica dužine 590 metara, pa usjek dužine 230 metara, dalje je vijadukt ‘Pavlović' dužine 385 metara, čeono se zatim ulazi u tunel "Bijela Vlaka" dužine 485 metara s dvije tunelske cijevi. Autocesta se nastavlja usjekom i nasipom dužine 330 metara, slijedi most Trebižat ispod vodopada Kravice, pa trasa u dužini od 530 metara do spoja s poddionicom koja se već puštena u promet. Kad se završi bit će to ukupno 11 kilometara autoceste kroz Hercegovinu.

Autor: Dušan Musa | radio-capljina.com