Zbog nasilja u obitelji podneseno 16 kaznenih prijava

Cvitanović je rekao novinarima da su neki počinitelji nasilja u obitelji, protiv kojih je MUP Livanjskoe županije nakon provedene istrage podnio kaznene prijave, nedostupni pravosuđu jer se ne nalaze na području BiH, a među počiniteljima ovog kaznenog djela pojavljuju se i tzv. recidivisti, odnosno osobe koja su već prijavljivana i osuđivana za nasilje u obitelji.

Predsjednik Općinskog suda u Livnu upozorio je da se nasilje u obitelji događa uglavnom u socijalno nesređenim obiteljima sa više djece, u kojima je muž nezaposlen i sklon konzumaciji alkoholnih pića, a novčanim kaznama koje takvim nasilnicima izriče sud ne postiže se svrha kažnjavanja jer ih počinitelji ne mogu platiti.

Prema njegovim riječima, za počinitelje nasilja u obitelji koji su jednom ili više puta novčano kažnjavani za ovo kazneno djelo županijsko Tužiteljstvo predlaže izricanje kazne zatvora, a Općinski sud im prvi put izriče uvjetne, a u ponovljenom slučaju bezuvjetne zatvorske kazne.

Općinski sud u Livnu u 2010. godini zaprimio je ukupno 30 kaznenih prijava zbog nasilja u obitelji, od kojih je riješeno 26, a četiri predmeta su neriješena zbog nedostupnosti počinitelja. U jednom slučaju iz Livna, suprugu i ocu zbog višestrukog nasilja u obitelji izrečena je pravomoćna kazna višemjesečnog zatvora.

Srna