Vlada RH financirat će izgradnju Doma hrvatskih snaga u Rujanima kod Livna

branitelji, HRS, HVO, Lipanjske zore, Lipanjske zore, HVO, HVO, govor, dijete, branitelj, Posušje, HVO, Hrvatska, prava branitelja, branitelji, HVO, pismo, branitelji, deložacija, polaganje vijenaca, branitelji, HVO, branitelj, Kupres, dom branitelja, rujani, Livno

Ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske Tomo Medved dao je potporu izgradnji Doma hrvatskih snaga u Rujanima pored Livna.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO Herceg‐Bosne u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) Dragan Konta, prilikom nedavnog posjeta Zagrebu izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja HBŽ-a primio je ministar Medved.

- Tom prigodom razgovarali smo o provedbi Dopunskog zakona o pravima hrvatskih branitelja pripadnika HVO-a. Razgovarali smo i o izgradnji Doma hrvatskih snaga u Rujanima pored Livna. Navedeni projekt prošao je svu potrebnu proceduru u Ministarstvu branitelja RH i njegova izgradnja gotovo će se u potpunosti financirati sredstvima Republike Hrvatske - kazao je Konta.

Također se razgovaralo o obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, koja će biti obilježena u Livnu 7. i 8. travnja 2020. godine, a program prvog dana obilježavanja bit će priređen upravo u Rujanima.

Inicijativu za izgradnju Doma hrvatskih snaga u Rujanima pokrenuli su braniteljske udruge "Sektor Rujani" i Udruga Bruno Bušić uz potporu Koordinacije braniteljskih udruga i Grada Livna.

Na području Rujana, tridesetak kilometara sjeverozapadno od Livna, u travnju 1992. godine dogodila se odlučujuća bitka na livanjskom bojištu. Na tom prostoru hrvatske snage zaustavile su prodor srpske vojske prema Dalmaciji i Hercegovini te uspostavile prvu crtu obrane.

Ujedno, to je mjesto s kojeg je tri godine kasnije krenula vojno-redarstvena operacija "Oluja" u kojoj su oslobođeni okupirani dijelovi Republike Hrvatske.