Sa snimanja "Generala" u Livnu

Livno, Film Gotovina
Film "General", redatelja Antuna Vrdoljaka o legendarnom generalu Hrvatske vojske Anti Gotovini, sljedečih 10 dana snima se na području Livna.
S brojnom ekipom filma je i popularni hrvatski glumac, Mostarac Slaven Knezović i njegioa sestra Maja Lasić, čija je producentska kuća Oktavijan suproducent ovog velikog filmskog projekta, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Tenkovi, topovi, kamioni...
-U Livnu smo počeli sa snimanjima jučer i evo noćas imamo snimanje gdje su uključeni tenkovi, topovi, kamioni. Snimanje počinje u Čelebićima, za nekih pola sata i trajat će do 4 ujutru Riječ je o akciji koju je general Gotovina predvodio 1992. godine. Jedna tenkovska postrojba JNA se ulogorila, general Gotovina predvodi diverzantski napad, prepričava Knezović za Hrvatski Medijski Servis radnju filma čije snimanje počinje. Napominje kako im je u susret izašlo Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH, ustupajući im tenkove, topove i kamione za potrebe snimanja.
Film se snima u produkciji Kiklop film iz Zagreba, AMV-a produkcija, HRT i kazališno-filske udruge Oktavijan iz Mostara, a podržan je i od Fondacije za kinematografiju F BiH.
Slaven kaže kako su Maja i on u Livnu u svojstvu izvršnih producenata, ispred "Oktavijana". Imaju uloge u filmu "General", ali, kaže, kako je to sada u drugom planu.
-Najvažnije je da smo pomogli da se organizira i uspiješno protekne ovaj dio snimanja filma u Livnu, odnosno dio koji se snima u BiH. Drago nam je da se sve odvija prema planu, a imamo i dobru podršku lokalne zajednice. I ljudi su se stvarno ovdje aktivirali, dolaze i sami nude pomoć. Ekipa je zadovoljna i uvjetima smještaja u Livnu, kaže Knezović za HMS.
Najskuplji poslijeratni filmski projekat
Film "General" snimat će se u Livnu do 5. ožujka. Livnjacima zanimljivo pratiti snimanje filma i vrlo su blagonakloni prema cijeloj ekipi.
- Jako je važno što smo se izborili da se ovaj dio filma snima baš na području Livna, odnosno u auteničnom ambijentu i drago mi je da smo i mi, odnosno i BiH, dala obol ovako velikom filmskom projektu, najvećem od rata na ovim našim područjima, koji će koštati 4 milijuna eura, a evo i mi smo na neki način dio toga, zadovoljno kaže Knezović.
Film "General", u kojem glavnu uloga, ulogu generala Gotovine igra glumac Goran Višnjić, snimat će se, prema Knezovićevim procjenama, još oko 5 mjeseci, a, vjerojatno, još toliko će trajati montaža, što znači da će biti završen tek u idućoj godini.
Pitamo ga je li bilo kakvih zgodnih dogodovština na snimanju: - Pa evo, radna je atmosfera i "Brzi" nam je došao tu, on pokriva sve od Livna do Neuma, dobar mu je pokrivač, on se isto priključio ekipi, od jučer smo dobili pojačanje... I tek sad počinju dogodovštine, kroz smjeh će Knezović./HMS/