Pripreme za izgradnju najvećeg solarnog parka u Europi

Livno
danas je u prostorijama PTC Forum u Livnu održao tiskovnu konferenciju u svezi sa implementiranjem projekta na području obnovljivih izvora energije putem fotonapona u Livnu.

Kako je tom prilikom izvijestio Wondracek, Hareon Solar Technology je jedna od najvećih tvrtki u svijetu u području solarne tehnologije i rangirana je na Šangajskoj burzi dok je Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG specijalizirana za razvoj i financiranje međunarodnih velikih projekata, sa sjedištem u Švicarskoj. U cilju provedbe ovog projekta, osnovali su tvrtku Solbus d.o.o sa sjedištem u Livnu.

Wondracek je kazao da su nakon analize zaključili da je livanjsko područje prikladno za razvijanje širokog spektra izvora energije navodeći uz to kombinacije projekata sa solarnom energijom, vjetrom i vodenim kapacitetima.

Nakon što su podnijeli zahtjev, u siječnju ove godine, od Vlade Hercegbosanske županije dodijeljena im je koncesija za izgradnju fotonaponskih instalacija na jednom području Livna od 1000 hektara s ukupnim kapacitetom od 450 MW (najveći solarni park u Europi) čija će proizvodnja električne energije iznositi oko 600 000 kWh čiji obim ulaganja, kako tvrde, iznosi 900.000.000 KM.

"Glavni cilj ovog zajedničkog pothvata je izvoziti veliki dio električne energije i prodati certificiranu zelenu struju unutar EU-a", istakao je Wondracek.

Po njemu, za realizaciju ove strategije i značajnih ekstenzivnih mrežnih kapaciteta kao i prijenosnih kapaciteta u Livnu , potrebne su mjere koje trenutno razrađuju radne skupine sastavljene od predstavnika HOPS-a iz Zagreba, Elektroprenosa iz Banje Luke i NOS BiH Sarajeva u suradnji sa ABB i Projektnim biroom Split kao savjetnikom Solbusa d.o.o.

Sljedeći koraci koje je naveo Wondracek je podnošenje potrebne aplikacije za autorizaciju u vezi sa izgradnjom postrojenja i ugovorima s operatorima električnih kolektora kao i planirane ugovore s Elektroprivredom HZ HB Mostar.

"Početak radova ovisi o uspješnoj provedbi i završetku spomenutih mjera", zaključio je Wondracek.