Obilježena 21. obljetnica 1. gardijske brigade HVO-a Ante Bruno Bušić

ante bruno bušić, HVO, Livno, obljetnica
Program je započeo polaganjem vijenaca u ispred Središnjeg spomen obilježja u Livnu, nakon čega je slavljena Sveta misa koju je predvodio fra Mate Logara, vojni kapelan. U koncelebraciji je sudjelovalo još dva svećenika, a Misno slavlje animirali su franjevački novaci iz Gorice.

Na svečanoj akademiji zapovjednici su govorili o ratnom putu 1. gardijske brigade HVO-a. O ulozi 1. gardijske brigade HVO-a i njezinom ratnom putu govorio je pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik 1.bojne 4.pješačke brigade OS BiH.

" Obilježavanjem ovakvih obljetnica kroz Oružane snage, čuva se identitet i duh BUŠIĆA. Dokaz tome je i neprekidno obilježavanje evo već 21. obljetnice postrojbe ", kazao je brigadir Slaven Galić, zapovjednik Prve pješačke gardijske pukovnije OS BiH.

General pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH BiH, u svom je govoru naglasio kako je 1. gardijska brigada HVO bila najelitna brigada Hrvatskog vijeća obrane, postrojba koja dala neprocjenjiv doprinos u Domovinskom ratu.

Zapovijed za preustroj pukovnije Ante Bruno Bušić u gardijsku brigadu napisana je u prosincu 1993. Ustrojavanje postrojbe počelo je 1. veljače 1994.god. a svečano postrojavanje i prisega 20. travnja 1994. Međutim, Dan brigade tradicionalno se obilježava na sv. Antu. Tradicija je preuzezeta od pukovnije Ante Bruno Bušić koja je 13. lipnja 1992. godine imala svečanu prisegu i postrojavanje u Posuškom Gracu. Tu će se i sutra obilježiti obljetnica PUKOVNIJE. U spomen na pukovniju i brigadu ova vojarna u Livnu nosi ime Ante Bruno Bušić, a ove je godine u njoj svečano obilježili i 23. obljetnicu Hrvatskog vijeća obrane.

livno-online.com