FOTO  Nizozemski srednjoškolci u akciji obnove livanjskih škola

nizozemski volonteri, Livno
Riječ je o srednjoškolcima i njihovim profesorima iz nizozemskog gradića Baarn koji, već šestu godinu za redom, svoje vrijeme, energiju i vještinu stavljaju na raspolaganje učenicima u livanjskim selima, piše Večernji list BiH.
Lijepa priča
Ova lijepa priča o volonterima koji su do Livna proputovali 2000 kilometara kako bi poboljšali uvjete u kojima borave i rade ovdašnji osnovci krenula je od Aarta de Ruitera. Kao EUFOR-ov časnik boravio je u Livnu 2010. i vidio da su područne škole u lošem stanju, te je po povratku u Nizozemsku sa suprugom osnovao zakladu za obnovu škola. Ta priča traje već šestu godinu. Prve škole obnovljene su 2011., kazao nam je Aart i dodao: "Obnovili smo 14 škola, počeli smo s Čuklićem i Vidošima, uslijedile su škole u Sređeviću, Golinjevu, Guberu, Lištanima, Ljubunčiću..., sada smo u Zabrišću i Podhumu. Do sada smo ukupno investirali više od 100.000 eura, a za ove dvije koje trenutačno obnavljamo prikupili smo dodatnih 10.000 eura".
Svake godine za dolazak u Livno prijavi se veliki broj učenika, no mjesta ima samo za njih 25. Među odabranima su se našli Ilse Meyer i Floris Verpaux.
Ilse nam je kazala kako ju je na dolazak i fizički rad motiviralo to što je vidjela da su uvjeti rada u ovim školama puno lošiji od onih u Nizozemskoj: "Zbog toga sam došla i želim svojim radom pomoći i učiniti te uvjete boljima, učiniti da se djeca osjećaju ugodnije." Isti motiv doveo je i Florisa, a na pitanje što mu se sviđa, odgovorio je: "Sve mi se jako sviđa, od čistog zraka, plavog neba, planina koje nas okružuju, do ljudi koji su jako ugodni, hrane koju su nam pripremili, ovdje je sve nekako šire nego kod nas, sviđa mi se".
U komunikaciji s gostima-radnicima iz Nizozemske pomagala nam je učiteljica Kristina Kuliš koja je oduševljena i djecom i njihovim profesorom. Riječi hvale za djecu imao je i Josh Carter, direktor World Hope Internationala, uz napomenu da je ovo i najbolja generacija volontera koja je došla u Livno.
Materijali iz Livna
Sav repromaterijal, boje, laminat i namještaj za obnovu škola kupljeni su u Livnu te je na taj način potpomognuto i lokalno gospodarstvo. Ako im se pruži prilika, ponovno će doći u Livno jer na ovdašnjim školama treba još puno toga napraviti.