Neispravna voda u Livnu

voda, Čapljina, voda, uvoz, voda, dijeta, voda, mršavljenje, voda, zdravlje, lijek, Ljubuški, voda, piće, Ljubuški, voda, piće, voda, piće, najzdravije piće, voda za piće, Hercegovina, voda, česma, voda, vodovod, Općina Tomislavgrad, voda, piće, voda, Livno, piće, život, voda
...no s ograničenom ispravnosti zbog njenih poremećaja u fizikalno kemijskim osobinama, kazala je Feni ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Dijana Mamić reagirajući na pojedine medijske natpise da je voda u livanjskom vodovodu neispravna za uporabu.

Po njezinim riječima, po one koji i dalje konzumiraju vodu iz gradskog vodovoda nema nikakvih zdravstvenih posljedica.

Kada su u pitanju promjene u spomenutim fizikalno kemijskim osobinama vode, koje su posebno vidljive na boji, okusu i mirisu, Mamićeva kaže kako je zbog iznimno hladne i duge zime došlo do tzv. fenomena duboko smrznute zemlje, uslijed čega je onemogućena prirodna filtracija vode.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a drži kako dodatne mehaničke barijere na izvorištima i u vodoopskrbnom sustavu očigledno nisu bile dovoljne da se osigura potpuna kvaliteta vode za piće.

Izvanredne laboratorijske analize do sada su urađene na nekoliko kontrolnih točaka, a do sutra bi cijeli sustav trebao biti podvrgnut ispitivanju.

Iako voda nije neispravna za piće i uporabu, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uputili su zamolbu građanima da se strpe nekoliko dana te dosadašnje navike prilagode trenutačnoj situaciji na terenu, a da vodu, uz obvezno prokuhavanje, nastave koristiti ili da vodu za piće nadomjeste drugim alternativnim izvorom (mineralne i druge pakirane vode).