Ministar Herceg otvorio II.Međunarodnu žensku likovnu koloniju –Bila 2010

Nevenko Herceg, ministarstvo turizma i okoliša

Žena, kao majka i odgojiteljica, ujedno je nositeljica i prenositeljica znanja i vještina na nove generacije. Međutim moramo istaknuti, kako ista ta žena u današnjem društvu teže stiče pozornost publike od svojih muških kolega, stoga je u namjeri da ih se ohrabri  u prenošenju tradicijskih vještina i ujedno omogući susret sa publikom, prošle godine pokrenuta ova jedinstvena kolonija. Već ove godine Bila i postav radova sa kolonije u galeriji ArtMit postala je odredištem kulturnog turizma.

Potporom Međunarodnoj ženskoj likovnoj koloniji, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koji je generalni pokrovitelj, prije svega, želi doprinijeti i poboljšali cjelokupan projekt, te osnažiti nastojanja organizatora da se afirmira ideja prepoznavanja kvalitete u kulturnom turizmu.  Tijekom sinoćnje svečanosti otvaranja u svom obraćanju, ministar Herceg izrazio je zadovoljstvo što je pokrenut jedan ovakav projekt, ističući da likovna kolonija u Livnu postaje prepoznatljiva ne samo u kulturnom životu BiH, nego i u turističkoj promociji Livna i Hercegbosanske županije. -Osnažujući i pomažući  pozicioniranju Livna i HBŽ-a kao turističkog i kulturnog središta, ovakve manifestacije od ključnog su značaja za kvalitetniju promociju turizma i turističkih potencijala kojih u BiH ne nedostaje- kazao je ministar Herceg, ističući spremnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma da i dalje podržava ovu likovnu koloniju i njemu slične manifestacije koje doprinose turističkoj valorizaciji kulturne baštine i prepoznatljivosti BiH, kao destinacije kulturnog turizma. - Danas je jasno kako je turizam jedna od najperspektivnijih i najisplativijih bh. gospodarskih grana, a kulturni turizam izvrsno nadopunjava našu tradicionalnu turističku ponudu utemeljenu na iznimnoj prirodnoj baštini. Kroz ovakve projekte želimo našim gostima ponuditi jedno sasvim novo iskustvo i jedinstven doživljaj BiH koji pruža kombinacija umjetnosti s našom bogatom prirodnom i kulturnom - povijesnom baštinom- kazao je ministar Herceg

Ovogodišnja likovna kolonija okupila je oko 35 umjetnica iz 7 država, koje će raditi radove u 11 različitih likovnih tehnika i pravaca. Između najmanje 35 djela stručno će vodstvo odabrati najmanje jedno djelo u svakoj tehnici koje ima sve odlike svog autohtonog pravca, deskribirati ga i valorizirati. Ta će odabrana djela i znanstveno-stručne radove o njima Galerija trajno čuvati i učiniti trajno dostupnim publici kao stalni izložbeni postav.