Mate Rimac proveo Božić u Livnu: Živim za dan kad ću moći jedan proizvodni pogon smjestiti ovdje

Mate Rimac, Livno
Na facebook statusu je opisao dojmove o polunapuštenim livanjskim selima, koja je obilazio s ostalim "užinarima"....

Evo što je napisao: Kao i skoro svakog Božića sam u najljepšem selu na svijetu gdje imamo jednu vrlo lijepu i zanimljivu tradiciju.Nakon božićnog doručka se muški dio obitelji skupi i kreće u obilazak sela - u užinare. Krećemo sa Rimčevom Gredom (odmah ispod Dinare) i onda u ostatak sela. Pod Rimčevom Gredom nam se pridružuju Rimci iz daljnje rodbine pa zajedno idemo do Gvozdena, Šukera, Lukača...

Obiđemo gotovo sve kuće u kojima još netko stanuje - bilo privremeno (za vrijeme blagdana) ili stalno, što je postalo vrlo rijetko. Krećemo... oko 10 ujutro, u svakoj kući čestitamo, popričamo, bacimo koji ‘fazon', popijemo jednu kratku, zamezimo, tu i tamo zapjevamo i idemo dalje.

Četrdesetak kuća kasnije, oko 9 navečer, smo obišli cijelo selo. Mate Švrćin Rimac živi za dan kada ćemo moći izdvojiti jedan proizvodni pogon i smjestiti ga ovdje. Mislim da bi se kvaliteta života obitelji koje bi radile u pogonu na takvoj lokaciji teško mogla nadmašiti bilo gdje na svijetu a s boljim materijalnim stanjem bi se sigurno smanjile i frustracije i odmakao fokus na druge stvari što bi donijelo pozitivne promjene mind-seta. Svakako bi bilo vrlo zanimljivo ponovno oživjeti ovaj kraj. Nadam se da ću to jednog dana moći pokušati i da neće biti kasno, napisao je Mate Rimac na Facebooku.