Mario Lovrić: Prioritet nam je opremanje policije u HBŽ i školovanje kadrova

Uz redovite djelatnosti koje MUP inače obavlja, pitamo čemu će se u ovoj godini posvetiti najviše pozornosti?

Program smo uradili na vrijeme i osim onih osnovnih zadaća utvrđenih zakonom, Ministarstvo će i u ovoj godini nastaviti s opremanjem policije i rješavanjem kadrovskih problema. Kada pogledamo statističke pokazatelje, možemo reći da su nam policijski službenici poprilično ‘stari', ako to tako možemo reći, tako da ove godine planiramo na školovanje uputiti 20-ak mladih policijskih djelatnika. Dakle, u dogledno vrijeme provest ćemo natječajnu proceduru i ako sve prođe u redu, početkom jeseni bi uputili kandidate na školovanje.

Za tako nešto zasigurno trebaju i značajna financijska sredstva. O kolikim se iznosima radi?

Naravno da trebaju poprilična financijska sredstva. S policijskom akademijom već odavno postoji ugovor o školovanju kadrova, a za školovanje jednog policijskog službenika u početnom činu policajca treba izdvojiti 7200 maraka.

Kada smo već kod financija, valja istaknuti da ste konačno riješili višegodišnji problem obračuna satnice policijskim djelatnicima u posebnim uvjetima rada, čini nam se na zadovoljstvo i Vas i Sindikata!?

U pravu ste. Odmah smo po mom dolasku u Ministarstvo krenuli s rješavanjem tog problema u suradnji sa Sindikatom, Ministarstvom financija i Vladom Hercegbosanske županije. Donijeli smo pravilnik o posebnim uvjetima rada policijskih djelatnika, tako da smo povećali bruto satnicu za rad nedjeljom za 20 posto, rad državnim praznikom 50 posto, rad noću 30 posto, te rad po izvanrednom rasporedu 30 posto.

Koliko je trenutno zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije i koliki bi trebao biti optimalan broj ovlaštenih službenika?

Broj djelatnika je 455, od toga je oko 320 ovlaštenih službenih osoba, a ostalo su državni djelatnici i namještenici. Za optimalan rad ovog ministarstva potrebno je još oko 30-ak policijskih službenika, a najviše djelatnika nedostaje u Policijskoj upravi Livno i Policijskoj upravi Drvar, te u sjedištu Ministarstva.

Već duži niz godina imate problema i s prostornim kapacitetima u sjedištu, jer se u ovoj zgradi u Livnu nalazi puno toga, Policijska postaja i Policijska uprava Livno, te sjedište MUP-a i ravnateljstvo policije?

Tako je. Prostorije su prenapučene, negdje je i 4-5 djelatnika u 20-ak četvornih metara. Ovisno o stanju proračuna i raspoloživim sredstvima, možda ćemo u sljedećoj godini, dakle 2014., ići na izgradnju nove zgrade MUP-a. No, kažem, to sve ovisi o proračunu.

Vlada HBŽ-a usvojila je izvješće o utrošku sredstava za prošlu godinu. O kolikim je sredstvima riječ?

Premda je proračun usvojen tek u rujnu mjesecu, uspjeli smo u tri preostala mjeseca izdvojiti sredstva za nabavu policijskih odora u iznosu od 125.000 konvertibilnih maraka, za računalnu opremu oko 5000 KM, za nabavu prijevozne opreme 30.000 KM, za naoružanje i opremanje postrojbe za potporu 100.000 KM, te oko 65.000 KM za održavanje zgrada Ministarstva na području svih šest općina, a završili smo i projekt vraćanja kredita za ranije nabavljena vozila u iznosu od nekih 40.000 konvertibilnih maraka.

Večernji list