Livno: Liječnici tužili bolnicu

08.11.2011

Dvojica liječnika specijalista Ž/K bolnice "Fra Mihovil Sučić" u Livnu podnijeli su tužbe Općinskom sudu zbog manje uplaćenih doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje, zbog čega su ostvarili manji iznos mirovine sa punim radnim stažom iz redovnog radnog odnosa, potvrđeno je iz ove ustanove.

Direktor Bolnice Ivica Jozić rekao je lokalnom radiju da su liječnici oštećeni, jer je bila praksa da se u zdravstvenim ustanovama doprinosi za radni staž u periodu od 1990. do 2007. godine uplaćuju na osnovicu najniže, a ne stvarne plaće, što se negativno odrazilo na visinu ostvarene mirovine koja je manja od realno moguće.

Jozić je rekao da je ovo pravilo važilo za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama na području Livanjske županije, od čistačica do pomoćnog osoblja i liječnika - specijalista, a kad su liječnici otišli u mirovinu ta mirovina bila je niska, jer su doprinosi za radni staž godinama uplaćivani na najnižu osnovicu plaće.

>>Dr. Kvesić: Uložio sam džoker "Vrišti"!

Prema njegovim riječima, Općinski sud u Livnu u slučaju dvojice liječnika-specijalista donio je pravomoćne i izvršne presude prema kojima je Županijska bolnica dužna Zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja FBiH na ime razlike doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje uplatiti oko 50.000 maraka za svakog.

Direktor Županijske bolnice rekao je da su u postupku još dvije tužbe, jedna pred Općinskim, a druga pred Županijskim sudom u Livnu, zbog manje uplaćenih doprinosa za radni staž, te da ima saznanja kako su još neki zdravstveni radnici koji su otišli u mirovinu sudskim putem zatražili da se za njih uplati razlika doprinosa kako bi ostvarili bolju i stvarno zasluženu mirovinu.

Srna


loading...