Livno: Izgradnja Ćurčinice samo u izvornom obliku

Livno, džamija, Livno, džamija, Livno, rušenje, Livno, prosvjedi, džamija, Livno, džamija, peticija, Livno, džamija, peticija, džamija, Livno, Ćurčinici

„Općinsko vijeće Livno bezuvjetno podržava izgradnju džamije Ćurčinici u onakvom obliku kakva je nekad bila, piše portal livno-online.com.

S tim ciljem Općinsko vijeće je spremno i financijski pomoći obnovu radi dobra suživota i na dobro svi građana Općine Livno kao što je i dosada djelovalo. Pozivamo sve mjerodavne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Federalno ministarstvo prostornog uređenja da svojim djelovanjem ispoštuje europsku povelju o lokalnoj samoupravi i sprječavanja kršenja međunarodnih konvencija UNESCO-a, Vijeća Europe i ostalih međunarodnih ugovora iz oblasti od značaja za zaštitu kulturnog nasljeđa. Spriječe kršenje pozitivnih zakonskih propisa iz oblasti gradnje kao i iz važećih regulacijskih planova Općine Livno.

Općinsko vijeće apelira i poziva Islamsku zajednicu Livno da skupa s nadležnim služabama u Općini Livno učine sve kako bi se iznašlo rješenje koje ni po čemu neće umanjiti povijesnu vrijednost sakralnog objekta Ćurčinica. Općinsko vijeće predlaže da se formira stručno povjerenstvo kojeg bi činili arhitekti, građevinari, stručnjaci iz područja zaštite spomenika kulture, predstavnici federalnog ministarstva i Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika koji bi napravili odgovarajući stručni elaborat. Stoga Općinsko vijeće poziva sve mjerodavne institucije koje mogu doprinijeti u smanjivanju tenzija, prvenstveno Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika i federalno ministarstvo prostornog uređenja da preispitaju svoje odluke i da u dogovoru s lokalnom upravom donesu odluku s kojom će biti zadovoljni svi građani općine Livno, zatim ispoštovani principi europske povelje i lokalni propisi, te na taj način se zaista obnovi džamija Ćurčinica u izvornom obliku. U cilju smanjenja nastalih nesporazuma i smirivanja situacije Općinsko vijeće Livno poziva visokog predstavnka i ured OHR-a da svojim autoritetom naloži federalnom inspektoru obustavu radova na džamii Ćurčinica do okončanja postupka, preispitivanja odluke Povjerenstva i federalnog ministarstva i do okončanja sudskog postupka. Temeljni razlog za donošenje ove odluke je da se u ovakvim okolnostima od Livna ne stvara grad slučaj, odnosno da se ne remeti normalan suživot da bi se lokalne institucije mogle nesmetano posvetiti svojim uobičajenim poslovima na dobrobit svim građanima bezobzira na vjeru i naciju.", odluka je Općinskog vijeća koju su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Usvojena je i odluka da se uputi zahtjev prema federalnom ministarstvu prostornog uređenja za obustavu radova do 14.listopada.

Iz Koordinacije Udruga proizašli iz Domovinskog rata HVO –a općine Livno, zatraženo je da Općinsko vijeće naloži načelniku Općine Livno i službama da se radovi obustave do 17.listopada ukoliko to ne učini federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ova odluka je jednoglasno prihvaćena. 

Sjednica je završena s nazočna 23 vijećnika, budući da su bošnjački vijećnici napustili sjednicu nakon istupa vijećnika Tonija Milolože.