Livanjski sir još nije brendiran

Baković je rekao za lokalne medije u Livnu da su poljoprivrednici u BiH prijavili 155 prehrambenih proizvoda koji, prema njihovom mišljenju, ispunjavaju uvjete za zaštitu imena i zemljopisnog porijekla i koje zakonom treba zaštititi ili brendirati.

Prema njegovim riječima, BiH ne može na europskom tržištu biti konkurentna velikom količinom prehrambenih proizvoda, nego zaštićenim proizvodima koji imaju poseban kvalitet, ugled ili drugo obilježje koje se pripisuje njihovom zemljopisnom porijeklu.

Baković, koji je ugledni farmer i proizvođač livanjskog sira, naglasio je da će donošenjem pravilnika koji regulira ovu oblast u BiH, biti utvrđeni propisi kojima se domaćim proizvođačima omogućava da hranu mogu zaštititi, registrirati i sa prepoznatljivom oznakom plasirati.

On je podsjetio da, zbog nedostatka pravilnika i odgovarajuće zakonske regulative, autohtoni livanjski sir godinama nije zaštićen, zbog čega se pojavljuju zamjenski koji se proizvode u više područja u Federaciji BiH i na tržištu prodaju kao livanjski sir.

srna