I dalje obmanjuju javnost i rudare rudnika Tušnica

"Livanjski rudnik mrkog uglja Tušnica posluje u sve težim uvjetima, zbog ekonomske krize koja je dovela do poremećaja na tržištu i nelikvidnosti, što bi za posljedicu moglo imati njegovo zatvaranje i likvidaciju." navodi se informaciji koju je prenijela Srna.

No Poslovni portal.ba u svom osvrtu podsjeća na nastavak te informacije u kojemu se navode činjenice koje nemaju nikakve veze s "poremećajima na tržištu i nelikvidnošću", a poglavito ne s ekonoskom krizom.

Naime, zbog niske kaloričnosti uglja iz ovog rudnika, Tušnica je u prva dva mjeseca, po ugovoru kojim se cijena uglja obračunava po njegovoj kvaliteti, od svog najvećeg kupca - Termoelektrane u Kaknju uspjeli zaraditi dovoljno samo kako bi pokrila troškove transporta.

Zbog loše kvalitete uglja umjesto ugovorenih 2.000 tona, Termoelektrani u Kaknju u ožujku je isporučeno samo 400 tona, ili petina ugovorene količine.

Tušnica zapošljava 105 radnika koji su posljednju plaću primili u studenome prošle godine. Njihova agonija stalno se produžuje nepotrebnim lažima o "spasu" tvrtke i njihoih radnih mjesta.

Prvo je Vlada FBiH 20. svibnja 2010. godine Tušnici odobrila 200.000 KM pomoći za uplatu doprinosa za mirovinsko - invalidsko osiguranje radnika za 2010. godinu.

Potom je, u najmanju ruku suludom odlukom, Vlada Županije 21. listopada prošle godine usvojila odluku kojom se udio državnog kapitala ovog poduzeća prenosi na Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne, a da o tomu Elektroprivredu nije ni pitala. Naravno, medijski je to "popraćeno" kao spas koji je radnicima "osigurala" brižna vlast.

U cjelosti opravdano, piše Poslovni portal ba, iz Elektroprivrede HZ HB ne žele ni čuti za "samoproglašeno" pripajanje Tušnice. Generalni direktor Elektroprivrede HZHB Matan Žarić, komentirajući odluku o pripajanju Tušnice Elektroprivredi HZHB, ocijenio je kako je riječ o nametnutoj mjeri. Upozorio je kako je livanjski rudnik "gubitaš bez perspektive", te će, ukoliko dođe do pripajanja, zahtijevati cijeli niz revizija radi utvrđivanja vlasništva ove tvrtke. Portal naposlijetku podsjeća kako ELektroprivreda HZ HB, u svom sastavu, nema niti jednu termoelektranu.