Hrvatska lista za Livno: Gdje je nestala arhiva HVO-a?

Postojavanje postrojba HVO-a.
...saslušan je predsjednik Hrvatske liste za Livno i Općinski vijećnik Jakov Perković u svojstvu svjedoka, a u svezi kaznenog djela Teške krađe iz članka 287. KZ FBiH na okolnosti nestanka dokumentacije HVO Zborno područje Tomislavgrad.

Naime, na 2. sjednici Općinskog vijeća Livno, održanoj 29. prosinca 2016., vijećnik Jakov Perković tražio je dopunu dnevnog reda točkom „Usvajanje Zaključka kojim se traži očitovanje MUP-a HBŽ o nasilnoj provali u Zborno područje Tomislavgrad i odnošenju dokumentacije HVO-a u B. Luku".

Hrvatska lista za Livno tražila je dopunu dnevnog reda zbog spoznaja da je dokumentacija (arhiva) Zbornog područja Tomislavgrad na nezakonit način završila u B. Luci po nalogu Tužiteljstva K-10, a izvršitelji su bili uposlenici MUP-a HBŽ. Ovakvim postupanjem Tužiteljstva K10 i MUP-a HBŽ ugrožena je sigurnost više tisuća hrvatskih branitelja, jer se „HVO i Vojna policija optužuju da su u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog srpskog stanovništva Općine Livno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo u travnju 1992., a čiji su članovi bili zapovjedništvo i pripadnici policije HVO Livno, čiji je cilj bio nasilno permanentno preseljenje Srba s područja Livno".

Hrvatska lista za Livno od MUP-a HBŽ i Tužiteljstva K10 traži brzu i učinkovitu istragu oko nestanka arhive HVO Zborno područje Tomislavgrad, te da se sankcioniraju sve osobe iz Tužiteljstva K10 i MUP-a HBŽ koje su odgovorne za nasilničko provaljivanje u prostorije Zbornog područja Tomislavgrad i odnošenje dokumentacije HVO u B. Luku, a o provedenoj istrazi obavijesti javnost.