HBŽ: Dva HDZ-a se spore oko mjesta premijera

Na današnjoj sjednici kolegijuma, kojoj su prisustvovali i predstavnici svih političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u novom skupštinskom sazivu, nije bilo suglasnosti ni o datumu održavanja nastavka konstitutirajuće sjednice žušanijske Skupštine na kojoj je trebalo izabrati novog predsjedavajućeg i dvojicu potpredsjednika, te utvrditi liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

Zbog nepostojanja jasno definirane većine u Klubu hrvatskog naroda, kao ni definirane skupštinske većine u novoj zakonodavnoj vlasti, te sporenja HDZ BiH i HDZ 1990 oko mandatara Vlade, usvojen je zaključak kojim su se predstavnici političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda usuglasili da se što prije postigne dogovor oko ovih pitanja kako bi proces formiranja vlasti napokon bio završen.

Prema neslužbenim informacijama dogovor dva HDZ-a o postizbornoj koaliciji u HBŽ odavno je samo "mrtvo slovo na papiru", a stranke koje su zajedno osvojile 11 mandata u novom sazivu županijske skupštine ne mogu se dogovoriti čiji će kandidat biti mandatar, a to znači i novi premijer Hrcgbosanske županije u naredne četiri godine.

Prema nepotvrđenim informacijama, funkcija premijera ranije je obećana dosadašnjem prvom čovjeku županijske izvršne vlasti Nediljku Rimcu, koji je kandidat HDZ-a 1990, pod uvjetom da četiri ministarske pozicije dobije HDZ BiH, što ova stranka ne prihvaća već insistira da kao stranka koja je pojedinačno osvojila najviše skupštinskih mandata za mandatara Vlade predloži svog kandidata.

Zbog sporenja dva HDZ-a oko fotelje budućeg premijera izvjesno je da će HBŽ jedina u FBiH još biti bez nove Skupštine i Vlade, a to znači i bez utvrđene liste kandidata za Dom naroda federalnog Parlamenta, kao i bez usvojenog proračuna za 2011. godinu.(Srna)