Fratri i liječnici spasili čovjeka u Livnu

Fratri i liječnici spasili čovjeka u Livnu
Naime, čovjek iz Vidoša doživio je moždani udar. Dvojica vidoških fratara, fra Ivan Kasalo i fra Jurica Periša, spazivši vozilo Hitne pomoći u blizini svoje župne kuće i crkve, krenuli su u akciju pomaganja svom sumještaninu.

Kad živite na ovakvom terenu, ne znate što se može dogoditi, stoga ne dopuštamo da nas išta iznenadi. Imamo džip upravo iz razloga da možemo pohoditi vjernike u svim uvjetima. Ova posljednja situacija bila je dramatična zato što je na cesti bilo snijega, a trebalo je doći do unesrećenog čovjeka, tako da je to bilo probijanje svom snagom. Bila je liječnica, dva medicinska tehničara i nas dvojica fratara. Kad smo došli do kuće, obitelj je s pacijentom već krenula za bolnicu drugom stranom, ali nije se moglo pa smo i tu morali intervenirati. Hvala dragom Bogu, u noći spašavanja nije bilo žrtava i ta akcija se uspješno provela, rekli su za Večernji list BiH vidoški fratri.

Općenito su nezadovoljni čišćenjem prometnica i slažu se s inicijativom jednoga lokalnog lidera u BiH koji je zaprijetio svim tvrtkama s kojima ima ugovore da će ih otkazati ako ceste ne budu prohodne.

Ako ćemo se iz godine u godinu iščuđavati snijegu i gubitku ljudi smrću do koje ne bi došlo da se moglo na vrijeme reagirati, onda ne možemo puno dobrog očekivati. Vidjeli smo kako je kod Jablanice čovjek izgubio život čekajući u koloni zbog snijega. Ceste sliče bob-stazama, a želimo biti društvo koje teži razvijenom svijetu. Dok god se svijest ne promijeni, teško, kažu nam fratri.

Vraćamo se na njihov herojski pothvat.

Ovo je bio jedan ljudski pothvat pomoći bratu, čovjeku u nevolji i tako ćemo i ubuduće djelovati. Međutim, ni mi ne možemo sami ni Hitna pomoć. Treba nam sinergija u činjenju dobrih djela koje će izroditi samo dobro, kazali su nam vidoški fratri.