Duže čekaju geometra nego na ultrazvuk!

No, u posljednje vrijeme veliki je nedostatak i diplomiranih inženjera geodezije. Livanjska općina tako u ovom trenutku nema ni jednog uposlenog diplomiranog inženjera geodezije, pa su građani kojima su njihove usluge potrebne u vrlo nezgodnoj situaciji.

Radi izrade situacijske snimke, mnogi tako mjesecima čekaju da im geometri iziđu na teren i odrade posao. Riječ je o geometrima koji su zaposleni u općinskom katastru, iako, kako smo upoznati, oni po zakonu ne bi trebali raditi spomenuti posao.

Za to je, naime, ovlaštena općinska Služba za graditeljstvo i urbanizam.

Stotinu zahtjeva

Međutim, ona to nije u stanju raditi jer nema ni jednog uposlenog geometra. Nema ga zapravo ni općinski katastar, jer svih četvero uposlenika, koliko ih u njemu obavljaju geodetske poslove, imaju samo srednju stručnu spremu, od čega dvoje građevinskog smjera. I što se u takvoj situaciji događa?

Građani mjesecima čekaju da im taj isti katastar, premda nije zakonski ovlašten za izradu situacijske snimke, uputi geometre na teren, a oni zbog velike zauzetosti svojim pravim poslovima jednostavno ne stignu udovoljiti svim takvim zahtjevima građana. A takvih zahtjeva, kako nas je upoznala Marijana Čelar, pomoćnica općinskog načelnika za imovinsko-pravne i geodetske poslove, trenutno ima oko stotinu. Neki su stari i godinu dana.

Spomenute usluge ovim građanima mogle bi pružati i privatne ovlaštene geodetske tvrtke. No, ni jedna takva tvrtka u Livnu još ne postoji, za razliku, na primjer, od susjednog Tomislav Grada koji se odnedavno može pohvaliti privatnom geodetskom tvrtkom “Sonet”, čiji je vlasnik bivši općinski načelnik Zdravko Prka.

Međutim, dodatni problem je, čini se, u tome što danas mnogi koji mjesecima trče za livanjskim geometrima nisu upoznati s pravim stanjem stvari u ovoj oblasti, pa i dalje uglavnom bezuspješno obijaju pragove livanjske općine.

Za svoj novac kume i mole i uslugu, a da nisu ni svjesni činjenice da su na krivoj adresi. Tim ljudima, ako ništa drugo, onda bi barem mjerodavni trebali reći pravu istinu, iako oni tvrde da to čine. No, iz razgovora s onima koje muči ovaj problem i ne bi se baš mogao steći takav dojam.

slobodna dalmacija