FOTO  Dragan Čović i Andrej Plenković svečano otvorili konzulat Republike Hrvatske u Livnu

dr. Dragan Čović, Andrej Plenković, Livno

U prigodnom obraćanju nazočnima hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović zahvalio je premijeru Plenkoviću, svim članovima Vlade Republike Hrvatske, veleposlaniku Republike Hrvatske u BiH i svim djelatnicima Veleposlanstva koji su pridonijeli današnjem svečanom činu otvaranja Konzulata.
-Siguran sam i s radošću mogu kazati kao predvodnik hrvatske politike u BiH sa ovim činom sve ono što smo preuzeli, stvarno se završilo, ne samo ovaj objekat ovdje, nego kad je u pitanju i diplomatska mreža, gospodarske komore, radiotelevizija sa svojim predstavništvima i mnoštvo mnoštvo drugih projekata koje mi radimo. S te strane obavezno moram reći jedno veliko hvala i u moje osobno ime ali i u ime svih predstavnika hrvatskog političkog života u BiH ali ne samo hrvatskog naroda nego i svih žitelja našeg Livna i HBŽ-a, naglasio je dr. Čović.

Hrvtaski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović naglasio je: -Duboko se nadam kako će ova naša suradnja imati jednu posebnu dimenziju kako bi u konačnici mogli kazati kako je BiH domovina svakog Hrvata na svakom dijelu BiH u kojem ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpunu jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, naglasak neka bude na našoj kvalitetnijoj povezanosti , na našim energetskim i uopće gospodarskim projektma. S te strane od srca još jedno veliko hvala, a vama gospodine predsjednične i suradnicima, ono što ste vi radili protekle dvije godine nam uveliko olakšava jer smo najmalobrojniji ali najveći narod u BiH. Dobro nam došli u naše Livno, u našu BiH.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svomme obraćanju je najprije čstitao Tomislavu Vrdoljaku, te kazao: - Velika mi je čast da danas mogu nakon puno truda hrvatskog MVP i veleposlanika i suradnika otvoriti ovu prekrasnu zgradu zgradu ovdje u Livnu. Prošla je godina dana od našeg zadnjeg posjeta, tada smo obećali sve da ćemo učiniti da se ovaj konzulat otvori kao i onaj u Vitezu, također prije nekoliko mjeseci. Sada, zaokružujemo diplomatsku mrežu RH u BiH, zemlji koja je najvažniji strateški interes RH, zemlji prijateljskoj, susjednoj zemlji, zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i zemlji u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najboljoj mogućoj razini kako to priliči i ustavnom ustrojstvu BiH ali i najvišim europskim standardima, punu podršku smo dali BiH na putu Europske unije, želimo da se svi koji žive u BiH dobro i osjećaju a da prava hrvatskog naroda budu zajamčena na svim razinama.

Svečanom otvorenju nazočila je i Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i veliki broj dužnosnika s državne, federalne i županijske razine vlasti.
Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.
Nakon svečanog otvaranja, upriličen je zajednički obilazak prostorija Konzulata.


Posjet bolnici „Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, sa brojnim izaslanstvima posjetili su Županijsku bolnicu „Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu, gdje ih je dočekao ravnatelj bolnice prim. dr. Ivan Cikojević.
Predsjednik Vlade RH Plenković čestitao je domaćinima na "kontinuiranom inzistiranju na izvrsnosti, stručnosti i pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite u Livnu, te je rekao kako će nastaviti pomagati bolnicu kroz razne projekte, posebno preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske."
Ravnatelj Cikojević je još jednom izrazio zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je novčanom donacijom preko Državnog ureda za Hrvate izvan RH pomogla pri obnovi livanjske bolnice.
Ravnatelj Cikojević govorio je i o organizaciji rada u livanjskoj bolnici u današnjim prilikama. „Mnogi liječnici, medicinske sestre i pomoćno osoblje su svojim radom sebe utkali u više od 120 godina postojanja bolnice koja skrbi o zdravlju mnogih generacija livanjskog krajeva, a to se i dalje nastavlja".

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetili Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Livnu

Današnjom posjetom Livnu, hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, posjetili su i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla na Gorici kod Livna.
Dočekao ih je fra Pero Kuliš, gvardijan samostana, nakon čega je uslijedio kratki obilazak Crkve sv. Petra i Pavla, Galerije Gabrijela Jurkića te sakralnog postava Muzeja.
Muzej i galerija Gorica-Livno jedna od vodećih muzejskih ustanova u Bosni i Hercegovini, a prvenstvena zadaća jest zaštita, znanstvena i stručna obrada, te prezentacija muzejskih predmeta s područja Hercegbosanske županije.
Franjevački muzej i galerija Gorca-Livno, kojega zastupa gđa. Dražena Džeko posebno se zahvalila na posjetu, kao i na sredstvima koje je Vlada Repubile Hrvatske odobrila preko, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, za Opremanje muzejskih čuvaonica i kreiranje informacijsko-komunikacijske točke u svrhu bolje interakcije posjetitelja s muzejskim sadržajem.